Jak obnovit ostří starého nože

Nože jsou důležitým nástrojem v mnoha oblastech našeho života – v kuchyni, v přírodě, v pracovních dílnách. Časem ale i nejkvalitnější nůž ztrácí ostří a stává se méně efektivním nebo dokonce nebezpečným. Obnova ostří nože je důležitou dovedností, kterou by měl ovládat každý, kdo s noži pracuje.

V tomto článku se dozvíte, jak správně obnovit ostří starého nože. Naučíme se rozeznat, kdy nůž potřebuje nabrousit, jak vybrat správný brousek a jak provést celý proces broušení.

Starý nůž

1. Zjistěte, zda váš nůž potřebuje nabrousit

První krok při obnově ostří nože je zjistit, zda nůž skutečně potřebuje broušení. Nůž může ztratit ostří z mnoha důvodů – přirozené opotřebení, špatné skladování nebo nesprávné použití.

Jednoduchý test ostří nože spočívá v pokusu o řezání tenkého papíru nebo novin. Pokud nůž snadno prořízne papír bez trhání nebo zastavení, ostří je stále v dobrém stavu. Pokud však nůž papír trhá nebo se zastaví, je čas na broušení.

2. Výběr správného brousku

Existuje mnoho různých typů brousků, včetně brusných kamenů, ocelových nebo keramických tyčí a hrnolů. Stejně jako diamantových brousků, mechanických nebo elektrických brousků. Typ brousku, který si vyberete, záleží na druhu nože, který brousíte, a na tom, jaký povrch má ostří.

Pokud jste začátečník v broušení nožů, může být nejlepší začít s kamenem, který má dva různé povrchy – hrubý pro hrubé broušení a jemný pro jemné broušení. Kámen může být buď syntetický nebo přírodní, většinou se vyrábí z karbidu křemíku, oxidu hliníku nebo diamantu.

Poškození ostří nože

Při broušení nože s vážně poškozeným ostřím, jako jsou velké rýhy nebo zlomené špičky, potřebujete brousek, který dokáže odstranit velké množství materiálu. V těchto případech jsou vhodné hrubé brousky, které mohou být z kovu, keramiky nebo dokonce diamantu. Diamantové brousky jsou zejména efektivní při rychlém odstraňování materiálu a jsou ideální pro těžké opravy ostří.

Staré ostří nože

Pokud je ostří nože jen staré a matné, ale ne poškozené, je možné, že potřebuje jen jemné broušení. V tomto případě by bylo ideální použít jemný brousek nebo dokonce broušení na koženém řemenu (tzv. stropping), který dokáže obnovit ostří nože a dát mu zpět jeho původní lesk a ostrost.

3. Příprava na broušení

Před samotným broušením je důležité připravit nůž i brousek.

Nůž nejprve očistěte od případných nečistot a mastnoty. To zajistí, že brousek bude brousek efektivně brousit celé ostří.

Pokud používáte brousek z kamenů, je důležité ho před broušením namočit. Voda na povrchu kamene vytváří během broušení jemný jíl, který pomáhá při odstraňování materiálu z ostří.

4. Broušení nože

Pokud máte připraveno vše, můžete začít s broušením. Broušení nože je umění, které vyžaduje jistou dovednost a trpělivost. Zde je základní postup:

Položte nůž na brousek tak, aby ostří směřovalo od vás. Úhel mezi nožem a brouskem by měl být přibližně 20 stupňů (samozřejmě záleží na typu a účelu nože. Více o úhlech je pospáno v článku: Význam úhlu broušení pro nože).

Pomalu a rovnoměrně táhněte nůž přes brousek od rukojeti k hrotu. Během tohoto pohybu se snažte udržovat konzistentní úhel mezi nožem a brouskem.

Po několika tazích po jedné straně ostří nože, přejděte na druhou stranu a opakujte tento proces.

Po několika cyklech na obou stranách ostří přejděte na jemnější stranu brousku a opakujte celý proces.

Nakonec nůž očistěte a otřete do sucha.

5. Udržování ostří nože

Po úspěšném nabroušení je důležité správně udržovat ostří nože. Nůž by měl být skladován v suchu a chráněn před přímým kontaktem s jinými kovovými předměty, které by mohly ostří poškrábat. Po použití by měl být nůž vždy důkladně vyčištěn a osušen.

Závěrem k obnovení starého ostří

Broušení nože je dovednost, která může vyžadovat trochu praxe, ale s trpělivostí a správnými nástroji je to něco, co může zvládnout každý. Správně nabroušený nůž je nejen efektivnější, ale také bezpečnější při použití. Doufáme, že tento článek vám pomohl pochopit, jak obnovit ostří starého nože.