Broušení není věda, broušení je praxe.
Nabrousit běžné domácí nástroje není taková věda, ale pro dobré a celkem trvanlivé ostří vyžaduje určitou praxi. Když nabrousíme nůž, ale neodstraíme jehlu (protože prostě nevíme, že tam nějaká vznikla). Bude nám nůž dobře řezat, ale pouze chvilku. Pak se jehla na noži ohne, zlomí nebo jinak znehodnotí a jsmena tom ještě hůře než před broušením. Při špatném nabroušení nůžek můžeme také dosáhnout toho, že s nimi ustříhneme kabel, ale papír už ne. Pro broušení je tedy důležité vědět jak a čím brousit a pak si to řádně vyzkoušet.

Proč brousit

Každé ostří, které slouží k řezání, krájení nebo jakéhokoliv jiného oddělování materiálu se musí udržovat ostré. Nejen, že se s těmito nástroji lépe pracuje, ale je to také bezpečnější. Například panuje obecný názor o tom, že s tupým nožem hrozí člověku menší riziko pořezání. Není tomu tak. Pokud budeme mít tupý nůž, musíme na něj při krájení více tlačit. Při vyvinutí vššího tlaku ztrácíme kontrolu nad přesností řezu. Snadno se tak stane, že nůž „ujede“ a neštěstí je na světě. Toto byl jeden příklad z mnoha, proč je důležité broušení našich nožů, nůžek, hoblíků, vrtáků apod.

Jak brousit?

Záleží co chceme brousit. Pokud brousíme kovaný vojenský nůž, dá se předpokládat, že jej budeme brousit jinak než kuchyňský univerzální nůž za pár drobných. Na druhou stranu, pokud jsme ještě nic nebrousili, je to dobrý materiál pro pokusy a také pro omyly. Broušení kvalitních kovaných nožů je dobré zahájit po získání určité praxe (pokud vám tedy záleží na tomto noži). Úplně jinak budeme brousit nože do sekačky nebo nůžky pro univerzální použití. Broušení hoblíků, vrtáků nebo sekyry je také úplně odlišné. Věnujeme tedy na tomto webu každému nástroji zvláštní stránku v sekci „broušení“.

Čím brousit

Stejně tak, jako se každý nástroj brousí jinak, používají se i různé brousky, brusky, brusné a leštící pasty a mnoho dalších „pomocníků“ pro broušení. Pilu můžeme brousit i pilníkem, ale na nůžky určené pro kancelářské účely bychom jej jistě nepoužili. Při dobrušování a leštění ostří meče by nám možná mohl stačit kámen u cesty jako to dělali za ranného středověku, ale dnes běžně nemáme nouzi si sehnat kvalitní brusný kámen a brusnou pastu (tedy pokud máme rádi svůj meč). Manuální brousky (ruční brousky) naleznete v sekci „brousky“, elektrické brusky mají vlastní sekci, stejně jako aku brusky nebo brusný materiál.