Systém broušení bruslí je doslova alchymie. Pro každý sport na bruslích je jiná metoda broušení. Dokonce i v jednotlivých odvětvích jednotlivých sportů se brousí brusle jinak. Například u ledního hokeje jsou jinak broušeny brusle pro útočníky, obránce i brankáře. Odlišný způsob broušení je dán jinými nároky na změnu pohybu na ledě, rychlost bruslení nebo schopnost rychlého zastavení.
Systém broušení bruslí ledního hokeje
Brusle pro lední hokej se brousí do obloučku (kolébky). Zde se brousí kolébka v několika úhlech. Při malém úhlu se dosahuje vysoké rychlosti při dobrém skluzu. Při vysokém úhlu se brusle více zařezává (je vhodný pro rychlé změny, ale pomalejší bruslení). Broušení probíhá tak, že se zvlášť brousí hrany bruslí a zvlášť se dolešťuje vnitřní žlábek.
Jak brousit brusle
Pokud si chcete podomácku nabrousit brusle, bude to zřejmě stačit pro klasické bruslení na rybníku nebo menší amaterský hokejový zápas. Dříve se brusle brousily do pravého úhle což vedlo k nestabilitě při držení stopy a rychlému otupení nožů. Bohužel tímto způsobem jsou broušeny většinou domácí brusle. Pro správné nabroušení je potřeba zvolit brousek buď speciálně určený pro brusle (který je již tvarován pro udržení žlábku na brusli) nebo malý diamantový brousek (materiál nože brusle je většinou z tvrdé oceli z důvodu velmi vysokého tlaku vyvíjeného na hranu brusle). S diamantovým brouskem bez vodící lišty jsme pak schopni brousit žlábek pouze odhadem. Pro velmi dobré nabroušení je vhodné spíše zvolit profesionální firmu. Broušení bruslí je levná záležitost a trvá obvykle několik vteřin až minut. Profesionální společnosti mají k dispozici brousky s již nastavenými vodícimi lištami a „univerzálním“ žlábkem.