Brousit nože můžeme mnoha způsoby. Nejběžnější je pomocí brusných kamenů, manuálních brousků nebo elektrických brusek různých typů. Ostrý nůž je základem každé kuchyně, lovce i vojáka. Stejně tak jako je důležitý výběr nože pro různé účely, je také důležitý způsob broušení. Vojenské útočné nože mají jinou čepel (sloužící jinému účelu) než nože kuchyňské. A dokonce i nože kuchyňské se brousí různými způsoby. Od nože na uzeniny rozhodně očekáváte jiný výkon než od vykosťovacího nože.
Broušení nožů brusným kamenem
Broušení nožů brusným kamenem vyžaduje určitou praxi. Na rozdíl od dnešních manuálních brousků a elektrických brusičů, které jsou stavěné pro co největší pohodlí a strojovou přesnost broušení, je broušení na brusných kamenech klasika. Klasika, na kterou musíte mít čas a ke které musíte mít vztah. na oplátku vás toto broušení odmění dokonalým a dlouhotrvajícím ostřím. Ostřím, které bude různé pro každý nůž a jeho účel, přesně jak si přejete.
Broušení nožů manuálními brousky
Pokud je třeba nože brousit relativně rychle a nechcete rozlišovat zda konkrétní nůž je určen pro krájení tvrdých nebo měkkých surovin, zda se s nožem bude více tlakově řezat nebo jemně krájet je vhodné použít manuální brousek. Tento druh brousku má určité výhody. Obsahuje drážky, které vedou nůž při broušení a nemělo by tedy dojít k různým sklonům a délkám ostří na různých místech čepele. Základní nabroušení je poměrně rychlé. Nevyžaduje elektrickou energii a je (většinou) malých rozměrů. Manuální brousek se také snadno čistí a jeho doba použitelnosti je dlouhá.
Broušení nožů elektrickými bruskami
Nejrychlejší způsob broušení nožů je použít elektrické brusky. Stejně jako u manuálních brousků vedou ostří za pomoci předem stanovených drážek. Nevýhodou (stejně jako u manuálních brousků) je však jeden, maximálně dva druhy drážek které drží úhel většinou mezi 15° a 20°. Další nevýhodou je potřeba elektrické energie (není tedy vhodný na cesty do přírody) a většinou velikost brusky a hmotnost (obsahuje motor). Tyto nevýhody však snadno zastíní fakt, že s elektrickými bruskami je nůž nabroušen za několik okamžiků. Hodí se tedy zejména do kuchyní větších domácností, kde je třeba stále něco krájet a kde získá bruska stálé místo.
Poslední příspěvky z našeho blogu o broušení nožů:
- 10 zásad bezpečného broušení: Chraňte se v dílně i doma!
- Jak je označena hrubost brusných kamenů?
- Jaký je nejlepší brousek na nože?