Nůžky se dají brousit v domácím prostředí několika způsoby. Mezi vyzkoušené a osvědčené způsoby broušení nůžek patří broušení na brusných kotoučích, brusným kamenem, manuálními a elektrickými bruskami. Obecné názory (i historické), že je možné nabrousit nůžky stříháním do skleněné láhve nebo brusného papíru sice částečně platí, ale mají stejný efekt jako použít ocilku. Zde je třeba si uvědomit o jaký materiál nůžek se jedná a k čemu jsou nůžky určeny. Pokud se jedná o kvalitní ocelové nůžky, které nejsou ztupené, ale jejichž ostří je pouze ohnuté, není třeba je přebrušovat.
Broušení nůžek na brusných kotoučích
Broušení nůžek pomocí brusných kotoučů je jedna z forem rychlejších způsobu broušení avšak je třeba jisté dávky znalosti a trpělivosti. Znalosti proto, že je třeba vědět pod jakým úhlem nůžky brousit. Trpělivosti proto, že ikdyž se dají na elektrické brusce nůžky nabrousit rychle, není to doporučeno. Doporučená je obezřetnost a důslednost.
Broušení nůžek brusnými kameny
Broušení nůžek brusnými kameny je nejpomalejší způsob broušení. Vyžaduje určitou praxi a důkladné prozkoumání stavu nůžek. Zejména je dobré prozkoumat úhel pod kterým jsou nůžky již broušeny a ten je třeba dodržet. Doporučuje se také volit brusné kameny jemného zrna. Vhodné je volit kameny, které mají z jedné strany hrubší zrno a z druhé strany zrno jemnější. Hrubou stranou se vytvoří ostří a jemnou stranou se ostří částečně zahladí.
Broušení nůžek manuálními a elektrickými bruskami
Na broušení nůžek existují i manuální a elektrické brusky. Jejich výhoda je v rychlosti broušení a nevyžadují takovou praxi jako při použití kotouče nebo brusného kamene. Obvykle mají již přednastavený úhel broušení což může být částečně nevýhodné pro některé typy nůžek. Manuálními brousky jsou protahovány nůžky vlastní silou, u elektrických brusek jsou nůžky ostřeny rotujícími brusnými kotouči.