Brousky na nože můžeme rozdělit na elektrické brousky, mechanické brousky a brusné kameny. Poslední možnost sice patří do skupiny mechanických brousků, avšak brusných kamenů je veliké množství a vyrábí se jak syntetické, tak jsou stále kamenolomy na přírodní kameny. Mechanické brousky patří mezi nejrozšířenější nástroje pro broušení nejen klasických kuchyňských nožů, ale také nožů zavíracích, nožů na houby, útočných (vojenských) nebo také specializovaných. Brusné kameny zase patří mezi nejvíce univerzální, avšak nejnáročnější způsob broušení nástrojů.
Elektrické brousky na nože
Nejpohodlnější způsob broušení nožů nabízejí elektrickké brousky. Dnes je na trhu mnoho desítek výrobců elektrických brousků, ale těch opravdu kvalitních bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Na stránkách výrobců elektrických brousků si můžete prohlédnout ty známější. Elktrické brousky mají výhodu rychlosti broušení. Nejčastější způsob broušení nožů nabízejí rotující brusné kameny (většinou z jedné strany) umístěné na pevné konstrukci. Přiložení nože jde tak pod již předem stanoveným úhlem (většinou 15°- 20°). Aby nedocházelo ke zkosenému nabroušení nože (nabroušení pouze z jedné strany – většinou u asijských kuchyňských nožů), obsahuje elektrický brousek vodítka z každé strany brusného kamene. Více vybavené elektrické brousky obsahují vodící lišty 4-6 opírající se o více druhů brusných kamenů. Například na tvorbu ostří, vyhlazování ostří nebo pouze narovnávání ostří nože. Při výběru elektrického brousku je tedy důležité se informvat o tom, jaké brusné kotouče brousek obsahuje (resp. zrnitost těchto kotoučů). Dále se informujte jak se dají brusné kotouče vyměnit (někdy se u elektrického brousku vyměňuje celý modul).
Mechanické brousky na nože
Dříve byl nabízen pouze jeden druh mechanických brousků na nože. Jednalo se brousky určené k rovnému brusu. Toho se dosahovalo sadou několika koleček (dokonce ocelových) protisobě uložených. Nůže se pak nabrousil tlakovým tažením přes tyto kolečka. Tímto způsobem bylo ostří nože doslova vyškrábáno do čepele. V dnešní době je velký výběr druhů mechanických brousků. Tento výběr je dán různými typy nožů a materiálů čepelí ze kterých jsou vyrobeny. Mechanické brousky na nože jsou vyráběny ve formě s vodícími lištami, vodícími drážkami nebo pro volné broušení. Zároveň jsou brousky kde můžete vyměňovat brusné kameny (celé brusné sady). Kvalitní mechanické brousky mají vodící lišty nastavitelné a nabízejí tak vysokou variabilitu použití (napří klad pod ostrým úhlem asijských nožů nebo vyšším úhlem nožů evropských). Mechanické brousky sice nenabrousí nože tak rychle jako pohyblivé nože elektrické, avšak nabízejí vyšší variabilitu a někdy i přesnost broušení.
Brusné kameny
Nejvíce univerzální broušení nabízejí brusné kameny. Vyžadují však také největší praxi pro správné broušení nožů. Kameny pro broušení jsou na trhu ve všech myslitelných zrnitostech a to jak v přírodním provedení, tak v syntetické úpravě. Broušení tímto způsobem trvá nejdéle ze všech způsobů, avšak po zvládnutí techniky broušení můžete nabrousit nože pod různými úhly i různými způsoby dle určení nože (pro těžší práci dvojitým ostřím pod vyššími úhly, pro velmi jemné ostří – nízký úhel symetrické ostří).
Další informace o brouscích na nože
Informace o tom proč a čím brousit keramické nože: Brousek na keramické nože
Základní informace o vhodnosti brousků na kuchyňské nože: Brousky na kuchyňské nože
Základní informace o výběru vhodného brousku na kapesní nože: Brousky na kapesní nože
Informace o brouscích na kované nože: Brousky na kované nože
Informace o brouscích na lovecké nože: Brousky na lovecké nože
Brousky na vojenské nože naleznete zde: Brousky na vojenské nože
Brousky určené do kuchyně a informace o výběru druhu: Kuchyňské brousky
Poslední příspěvky z našeho blogu v rubrice Brousky na nože:
- Jak je označena hrubost brusných kamenů?
- Brousek pod mikroskopem: tajemství malého, ale důležitého nástroje
- Bruska vs. Brousek: Klíčové Rozdíly a Jejich Význam