Aojiso

Aojiso, známá také jako perilla nebo japonská bazalka, je aromatická bylinka, která je nezbytnou součástí japonské kuchyně. Její listy mají charakteristickou, mírně pikantní chuť, která připomíná kombinaci máty a bazalky s nádechem anýzu. Aojiso se často používá čerstvá v salátech, jako ochucovadlo do sushi nebo jako dekorativní a chuťový doplněk mnoha dalších jídel. Kromě svého kulinářského využití je ceněna i pro své možné zdravotní přínosy, včetně antioxidačních vlastností a účinků podporujících trávení.

Význam slova Aojiso

Aojiso je japonský výraz pro rostlinu s latinským názvem Perilla frutescens, která je známá také jako shiso nebo perilla. Tato aromatická bylina je nedílnou součástí japonské kuchyně a používá se jak v čerstvé, tak i v sušené formě. Aojiso má charakteristickou vůni a chuť, která připomíná kombinaci máty, bazalky a kopru.

Překlad a historie slova Aojiso

Slovo „aojiso“ se skládá ze dvou částí: „ao“ znamená v japonštině modrá nebo zelená a „jiso“ je samotný název rostliny. Doslovný překlad by tedy mohl znít jako „modré/zelené jiso“. Tento název odkazuje na typickou barvu listů této byliny, které mohou mít různé odstíny zelené až modrozelené.

Historie používání aojiso v Japonsku sahá až do období Nara (710-784 n.l.). V průběhu staletí se tato rostlina stala neodmyslitelnou součástí japonské kulinářské tradice a její použití se rozšířilo do různých oblastí gastronomie.

Využití slova Aojiso

Aojiso má v japonské kuchyni všestranné využití. Listy se často používají jako dekorace a chuťový doplněk k různým pokrmům. Můžeme je najít jako součást sushi, kde se používají k zabalení rýže a ryby, nebo jako ozdoba na talíři. Listy aojiso se také přidávají do salátů, polévek a nudlových jídel pro ozvláštnění chuti.

Kromě čerstvých listů se aojiso používá i v sušené formě jako koření. Sušené a drcené listy se přidávají do různých směsí koření, jako je například furikake, které se sype na rýži nebo na jiná jídla. Aojiso se také používá k přípravě ochucených solí a oliv.

Díky svým antibakteriálním účinkům se aojiso tradičně používá i jako konzervační prostředek. Listy se přidávají do nakládané zeleniny, aby se prodloužila její trvanlivost a dodala jí charakteristickou chuť.

Kanji (Kanži) slova Aojiso

Slovo aojiso se v japonštině zapisuje pomocí dvou kanži znaků: 青紫蘇. První znak 青 (ao) znamená modrá nebo zelená barva a druhý znak 紫蘇 (jiso) označuje samotnou rostlinu Oba znaky dohromady tedy vytváří výraz pro modrozelené listy perilly.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná výrazu aojiso:

  1. Shiso (紫蘇) – alternativní označení pro stejnou rostlinu, často se používá v kontextu kulinářství.
  2. Ōba (大葉) – označuje velké listy perilly, které se používají především jako dekorace nebo k zabalení jídla.
  3. Akajiso (赤紫蘇) – odnož perilly s červenými listy, která se používá spíše jako barvivo než jako chuťový doplněk.
  4. Chirimen-jiso (縮緬紫蘇) – druh perilly s jemně zkadeřenými listy, který se často používá k dekoraci pokrmů.

Aojiso je rostlina s bohatou historií a významným místem v japonské kuchyni. Její všestranné použití, charakteristická chuť a vůně z ní dělají nenahraditelnou součást mnoha tradičních i moderních japonských pokrmů. Ať už jako čerstvá dekorace, sušené koření nebo konzervační prostředek, aojiso si v Japonsku získalo nezastupitelnou roli a stalo se symbolem místní gastronomie.

« Zpět na slovník pojmů