Aojiso

Obsah příspěvku

Aojiso, známá také jako perilla nebo japonská bazalka, je aromatická bylinka, která je nezbytnou součástí japonské kuchyně. Její listy mají charakteristickou, mírně pikantní chuť, která připomíná kombinaci máty a bazalky s nádechem anýzu. Aojiso se často používá čerstvá v salátech, jako ochucovadlo do sushi nebo jako dekorativní a chuťový doplněk mnoha dalších jídel. Kromě svého kulinářského využití je ceněna i pro své možné zdravotní přínosy, včetně antioxidačních vlastností a účinků podporujících trávení.

Význam slova Aojiso

Aojiso je japonský výraz pro rostlinu s latinským názvem Perilla frutescens, která je známá také jako shiso nebo perilla. Tato aromatická bylina je nedílnou součástí japonské kuchyně a používá se jak v čerstvé, tak i v sušené formě. Aojiso má charakteristickou vůni a chuť, která připomíná kombinaci máty, bazalky a kopru.

Překlad a historie slova Aojiso

Slovo „aojiso“ se skládá ze dvou částí: „ao“ znamená v japonštině modrá nebo zelená a „jiso“ je samotný název rostliny. Doslovný překlad by tedy mohl znít jako „modré/zelené jiso“. Tento název odkazuje na typickou barvu listů této byliny, které mohou mít různé odstíny zelené až modrozelené.

Historie používání aojiso v Japonsku sahá až do období Nara (710-784 n.l.). V průběhu staletí se tato rostlina stala neodmyslitelnou součástí japonské kulinářské tradice a její použití se rozšířilo do různých oblastí gastronomie.

Využití slova Aojiso

Aojiso má v japonské kuchyni všestranné využití. Listy se často používají jako dekorace a chuťový doplněk k různým pokrmům. Můžeme je najít jako součást sushi, kde se používají k zabalení rýže a ryby, nebo jako ozdoba na talíři. Listy aojiso se také přidávají do salátů, polévek a nudlových jídel pro ozvláštnění chuti.

Kromě čerstvých listů se aojiso používá i v sušené formě jako koření. Sušené a drcené listy se přidávají do různých směsí koření, jako je například furikake, které se sype na rýži nebo na jiná jídla. Aojiso se také používá k přípravě ochucených solí a oliv.

Díky svým antibakteriálním účinkům se aojiso tradičně používá i jako konzervační prostředek. Listy se přidávají do nakládané zeleniny, aby se prodloužila její trvanlivost a dodala jí charakteristickou chuť.

Kanji (Kanži) slova Aojiso

Slovo aojiso se v japonštině zapisuje pomocí dvou kanži znaků: 青紫蘇. První znak 青 (ao) znamená modrá nebo zelená barva a druhý znak 紫蘇 (jiso) označuje samotnou rostlinu Oba znaky dohromady tedy vytváří výraz pro modrozelené listy perilly.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná výrazu aojiso:

  1. Shiso (紫蘇) – alternativní označení pro stejnou rostlinu, často se používá v kontextu kulinářství.
  2. Ōba (大葉) – označuje velké listy perilly, které se používají především jako dekorace nebo k zabalení jídla.
  3. Akajiso (赤紫蘇) – odnož perilly s červenými listy, která se používá spíše jako barvivo než jako chuťový doplněk.
  4. Chirimen-jiso (縮緬紫蘇) – druh perilly s jemně zkadeřenými listy, který se často používá k dekoraci pokrmů.

Aojiso je rostlina s bohatou historií a významným místem v japonské kuchyni. Její všestranné použití, charakteristická chuť a vůně z ní dělají nenahraditelnou součást mnoha tradičních i moderních japonských pokrmů. Ať už jako čerstvá dekorace, sušené koření nebo konzervační prostředek, aojiso si v Japonsku získalo nezastupitelnou roli a stalo se symbolem místní gastronomie.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky