Kaki

Slovo „kaki“ je japonský výraz pro ovoce tomel, které má v Japonsku dlouhou historii pěstování a velký kulturní význam. Doslovný překlad slova „kaki“ znamená „božské ovoce“, což odráží vysokou hodnotu, kterou Japonci tomelu přikládají. Výraz „kaki“ se používá nejen pro označení plodu a stro, ale také v různých slovních spojeních a ustálených frázích. V japonském písmu kanji se slovo „kaki“ zapisuje pomocí dvou znaků, které představují strom a ovoce. Znalost významu, původu a použití slova „kaki“ přispívá k hlubšímu porozumění japonské kultuře a jazyku, protože toto slovo v sobě nese bohatou historii a odráží důležitost tohoto ovoce v japonské společnosti.

Význam slova Kaki

Kaki je japonský výraz pro tomel, ovoce pocházející z Asie. Toto slovo se používá jak pro označení plodu, tak i pro pojmenování celého stromu. Kaki patří do čeledi ebenovitých a botanicky se řadí do rodu Diospyros. Plody kaki jsou známé pro svou sladkou chuť, výraznou oranžovou až červenou barvu a měkkou, šťavnatou dužinu.

Překlad a historie slova Kaki

Slovo „kaki“ pochází z japonštiny a jeho doslovný překlad znamená „božské ovoce“. Tento název odráží vysokou hodnotu, kterou Japonci tomelu přikládají. Kaki má v Japonsku dlouhou historii pěstování, která sahá až do 8. století. Z Japonska se postupně rozšířilo do dalších asijských zemí, jako je Čína a Korea, a později i do celého světa.

V češtině se pro kaki používá název „tomel“, který vychází z latinského pojmenování „Diospyros kaki“. Další české názvy pro toto ovoce jsou „japonská persimona“ nebo „božské ovoce“, které odkazují na jeho původ a výjimečné vlastnosti.

Využití slova Kaki

Výraz „kaki“ se v japonštině používá nejen pro označení ovoce a stromu, ale také v různých slovních spojeních a ustálených frázích. Například „kaki no ha“ znamená „list kaki“ a používá se jako dekorativní motiv v japonském umění a designu. „Kaki no tane“ se překládá jako „semínko kaki“ a může se vztahovat k drobným, tmavým semínkům uvnitř plodu.

V gastronomii se slovo „kaki“ objevuje v názvech různých pokrmů a nápojů. Například „kaki no su“ je ocet vyrobený z kaki, který se používá k dochucení salátů a dalších jídel. „Kaki no ame“ jsou sušené plátky kaki, oblíbená sladkost v Japonsku. Název „kaki no ha zushi“ označuje speciální druh sushi, kde se rýže a další ingredience balí do listů kaki.

Kanji (Kanži) slova Kaki

V japonském písmu kanji se slovo „kaki“ zapisuje pomocí dvou znaků: 柿 (kaki) a 果 (ka). První znak 柿 představuje samotný plod nebo strom kaki. Skládá se z radikálu 木 (ki), který znamená „strom“, a fonetické části 市 (shi), která naznačuje výslovnost. Druhý znak 果 se používá ve slovech souvisejících s ovocem obecně a skládá se z radikálu 田 (ta), který představuje „pole“, a 木 (ki) znamenající „strom“.

Znalost kanži je důležitá pro pochopení původu a významu japonských slov. Kanji pro „kaki“ odráží spojení stromu a jeho plodů, což podtrhuje důležitost tohoto ovoce v japonské kultuře.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu „kaki“. Patří mezi ně například:

  1. „Nashi“ (梨) – hruška
  2. „Ringo“ (林檎) – jablko
  3. „Momo“ (桃) – broskev
  4. Ume“ (梅) – meruňka
  5. „Ichijiku“ (無花果) – fík

Tato slova označují různé druhy ovoce a často se používají v podobných kontextech jako „kaki“. Všechna tato slova mají svůj původ v čínštině a jsou zapsána pomocí kanži, což odráží historický vliv Číny na japonskou kulturu a jazyk.

Znalost významu, původu a použití slova „kaki“ přispívá k hlubšímu porozumění japonské kultuře a jazyku. Toto slovo v sobě nese bohatou historii a odráží důležitost tohoto ovoce v japonské společnosti. Ať už se jedná o gastronomii, umění nebo každodenní život, „kaki“ má v Japonsku nezastupitelné místo a jeho význam přesahuje pouhé označení ovoce.

« Zpět na slovník pojmů