Mirin je druh sladkého rýžového vína, které je nepostradatelnou ingrediencí v japonské kuchyni. Vyrábí se fermentací rýže, rýžového enzymu (koji) a destilovaného alkoholu (shochu). Výsledkem je čirá až nažloutlá tekutina s jemnou, sladkou chutí a mírným alkoholovým obsahem (obvykle kolem 14 %). Mirin se používá jako ochucovadlo a glazovací prostředek v mnoha japonských pokrmech. Přidává se do omáček, marinád, polévek a dušených jídel, kde dodává jídlu jemnou sladkost, hloubku chuti a atraktivní lesk. Mirin také pomáhá vyvažovat slanost sójové omáčky a dalších slaných ingrediencí. Kromě chuti má mirin i funkční vlastnosti – pomáhá změkčovat maso, zahušťovat omáčky a karamelizovat povrch grilovaných nebo pečených pokrmů.
Mirin je sladké rýžové víno, které se používá v japonské kuchyni pro dodání jemné sladkosti a lesku pokrmům. Vyrábí se fermentací rýže s přidaným alkoholem (šóčú) a kódži (plísní Aspergillus oryzae). Obsah alkoholu se pohybuje mezi 12-14%.
Slovo mirin se skládá ze dvou znaků kandži: 味 (mi) – chuť 醂 (rin) – sladké saké
Doslovný překlad je tedy „chuťově sladké saké“. Mirin se začal vyrábět v období Edo (1603-1868) v oblasti Mikawa (dnešní prefektura Aiči). Původně se jednalo o alkoholický nápoj, ale postupem času se začal více používat jako dochucovadlo při vaření.
V japonské kuchyni se mirin používá v mnoha pokrmech – na glazování pečeného masa a ryb (kabajaki), do omáček a polévek (nabemono), do marinád (nikomi) a také do sladkých pokrmů jako je čawanmuši (vaječná slaninová směs). Mirin dodává pokrmům jemnou sladkost, lesk a potlačuje nepříjemné aroma některých surovin, zejména ryb.
Mirin je základní ingrediencí spolu se sójovou omáčkou, saké a cukrem v tzv. základní omáčce (hon tare), která se používá jako základ mnoha japonských omáček a dipů.
Významově podobná slova k mirinu
- Saké – japonské rýžové víno
- Šóčú – japonský destilát z rýže, ječmene, brambor
- Kódži – plíseň Aspergillus oryzae používaná při fermentaci
Doufám, že tyto informace o mirinu jsou pro váš blog přínosné, i když se nejedná o slovo botan, na které jste se původně ptal. Pokud byste potřeboval doplnit nějaké další detaily o mirinu, rád vám poskytnu více informací.
Časté otázky týkající se výrazu Mirin
Co znamená japonský termín Mirin ?
Slovo mirin se skládá ze dvou znaků kandži: 味 (mi) – chuť 醂 (rin) – sladké saké
Co je Mirin v kontextu japonského nožířství nebo jídla ?
Mirin je druh sladkého rýžového vína, které je nepostradatelnou ingrediencí v japonské kuchyni. Vyrábí se fermentací rýže, rýžového enzymu (koji) a destilovaného alkoholu (shochu).