Kuchyňské nože

Kuchynšké nože jsou dnes nejpoužívanějšími druhy nožů. Protovže vaření je obor ve kterém se zpracovávají suroviny všech možných tvrdostí a to různými způsoby, klade si tento obor nároky i na nástroje, které jsou k tomuto účelu používány. Kuchyňské nože hrají velkou roli v rychlosti a přesnosti zpracování surovin. Práce s kuchyňskými noži je stejná jako práce s jinými nástroji. Je důležité se s nožem „sehrát“, znát jeho slabiny i silné stránky. Mít ho „ošahaný“. Starat se o něj. Profesionální kuchaři mají většinou své vlastní nože, které s sebou nosí ať již mají angažmá kdekoli. Kuchařské nože jsou většinou vyráběny z oceli. Většinou, protože dnes se dostávají do obliby i jiné materiály ať již pouze potažení několika vrstvami (teflon) nebo tvrdší, avšak křehčí (keramika). Tvary čepelí byly však již vyzkoušeny a upravovány po generace a proto se dnes ustálily na několika základních druzích kuchyňských nožů.

Druhy kuchyňských nožů

Kuchařský nůž

Obvykle jeden z nejmohutnějších nožů kuchařské sady. Jedná se o relativně univerzální nůž zakončený špičkou. Délka čepele je většinou mezi 16-30cm.

Porcovací nůž

Je masivní pevný nůž určený pro porcování masa. Čepel by měla být z velmi tvrdé oceli a měla by být silnější (vzhledem k vysoké námaze nože při krájení a to jak rovné tak boční).

Nůž na zeleninu

Jedná se o nůž s kratší čepelí (8-10cm) určený pro přesné zacházení. Některé druhy mají mikro vroubkování na čepeli pro snadnější krájení (například rajských jablek).

Nůž na sýr

Nože na sýry mají v bocích čepele otvory pro zabránění „přilepování“ krájeného sýru na boky nože. Ostří obsahuje vroubky (aby nedošlo k mačkání sýra, ale jeho snadné krájení) a na konci je špička (většinou) zdvojena, aby šel nakrájený sýr tímto nožem i servírovat.

Vykosťovací nůž

Jedná se o nízkou čepel lehce prohnutou a zakončenou špičkou. Vykosťovací nože nejsou příliš dlouhé (čepel 12-16cm), aby se s nožem dalo snadno pracovat v přesném oddělování.

Steakový nůž

Steakový nůž má obvykle vroubkovanou čepel pro snadné nakrájení masa. Šťavnatý steak může mít po okrajích „kůrku“ se kterou si vroubkovaná čepel steakového nože snadno poradí.

Nůž na uzeniny

Nože na uzeniny a šunku jsou nože s dlouhou a pružnou čepelí bez špičky. Důležitý je dlouhý tah při krájení uzenin.

Řeznický nůž

Řeznické nože mají obvykle silnější čepel a jsou broušeny pod ostřejšími úhly. To je dáno vysokým namáháním nože jak rovným tak i bočním. Tento vysoký tlak by mohl nejen velmi snadno ostří ohnout, ale také celý nůž zlomit. Proto se jedná o velmi masivní nůž, který je na tento tlak uzpůsoben.

Univerzální nůž

Univerzální nože jsou většinou s rovnou čepelí zakončenou špičkou. Protože jsou jak samotný název napovídá určeny pro všechny druhy krájení, porcování, oddělování apod. je na ně kladen především požadavek přesnosti práce. Jejich ostří je většinou kratší a z tenčí oceli. Neprohýbají se však jako nože na uzeniny, ani nejsou tvrdé jako řeznické nože.