Filetovací nůž má hladkou a pružnou čepel, která slouží k preciznímu plátkování převážně rybího masa. Výrobci obvykle nabízejí délky čepele v rozmezí 15-30 cm, ale některé modely mohou být delší podle preference a konkrétního účelu. Pružná čepel filetovacího nože usnadňuje oddělení masa od kostí a kůže.

Filetovací nůž výrobce Wusthof
Filetovací nůž výrobce Wusthof

Filetovací nůž – typická specifikace

Kritéria pro výběr filetovacího nože

Před vlastním nákupem nože si položte několik základních otázek a ani pak nepodceňujte osobní výběr. Nůž doporučujeme si osahat.

Velikost filetů, délka čepele

Pokud máte v plánu filetovat velké ryby nebo velké kusy masa, je vhodné vybrat větší čepel. Je velmi náročné filetovat velkou rybu s malým ostřím. Velmi se nadřete a vlastní řez nebude ostrý. Nicméně volte adekvátní ostří. Pro nováčky platí, že čím delší ostří nůž má, tím je pro ně hůře ovladatelný.

Typ ryb / masa

Podle toho co chcete filetovat zvolet správné broušení ostří a tvrdost čepele. Pokud řešíte filetování ryb vezměte v úvahu, že ryba má měkké maso (například losos). Pak zvolte menší úhel ostří nože (tzv. jemnější ostří – je ostřejší, avšak náchylnější na ztupení). Například tuňák nebo červené maso má tvrdší maso.

Filetovací nůž a jeho rukojeť v závislosti na prostředí

Vždy si vyberte rukojeť, která vám bude sedět do ruky. Zapomeňte na luxusní design exotických tvarů. Rozhodněte, zda budete pracovat s nožem převážně venku (outdoor) nebo doma v kuchyni. Pro práci venku zvolte jednodušší tvar rukojeti, protože nebudete mít tolik prostoru k čištění. Pokud budete provádět filetování převážně doma v kuchyni, můžete si vybrat rukojeť s více členitým tvarem, abyste zabránili klouzání nože v ruce. Tímto způsobem zajistíte snadnou čistotu nástroje.