Nakiri - výrobce Tsunehisa

Nůž Nakiri, s jeho charakteristickým obdélníkovým tvarem čepele a rovným ostřím, je mistrovským dílem japonského nožířství, které je speciálně navrženo pro krájení a sekání zeleniny. Tento nůž, jehož název v překladu znamená „sekat zeleninu“, je nezbytným pomocníkem v kuchyni pro každého, kdo si potrpí na přesné a čisté řezy při přípravě rostlinných pokrmů.

Nakiri – typická specifikace

Vlastnosti nože Nakiri

Velmi ostrý úhel symetrického ostří (10-15°) – Jednou z nejvýraznějších charakteristik nože Nakiri je jeho extrémně ostrý úhel broušení, který se pohybuje v rozmezí 10 až 15 stupňů. Tento úhel umožňuje dosáhnout neuvěřitelné ostrosti, což je zásadní pro precizní a čisté krájení zeleniny. Díky tomu může kuchař snadno a bez námahy krájet i všechny druhy zeleniny, aniž by došlo k poškození jejich struktury. Tento úhel ostří je výsledkem pečlivého broušení a tradice, která je předávána z generace na generaci mezi japonskými mistři nožíři.

Obdélníkový tvar. Nůž Nakiri je snadno rozpoznatelný podle svého obdélníkového tvaru čepele. Tento specifický tvar není náhodný, ale má velmi praktický účel. Obdélníková čepel umožňuje efektivní krájení zeleniny na tenké plátky nebo kostičky s minimálním úsilím. Navíc rovná spodní hrana čepele usnadňuje krájení přesně nad pracovní plochou, což je ideální pro rychlé a přesné sekání zeleniny, jako jsou cibule, papriky nebo mrkev.

Možnost nabírání krájené zeleniny. Další praktickou vlastností nože Nakiri je jeho široká čepel, která nejenže usnadňuje krájení, ale také umožňuje snadné a rychlé nabírání nakrájené zeleniny přímo z pracovní desky. Tato vlastnost činí z tohot nože nejen nástroj pro krájení, ale také efektivní pomocníka pro přesun krájených surovin přímo do hrnce nebo na talíř. Široká čepel také poskytuje dostatečnou oporu pro prsty během krájení, což zvyšuje bezpečnost a kontrolu nad nožem.

Využití nože Nakiri

Nůž Nakiri je speciálně navržen pro krájení a sekání téměř všech druhů zeleniny. Dále se také používá pro mačkání česneku (což je mnohem rychlejší než používat lisovač) nebo zpracování ovoce.

Zpracování zeleniny

Nakiri nůž je ideální pro přípravu všech druhů zeleniny, od tvrdých druhů jako je mrkev nebo řepa, až po ty nejjemnější, jako jsou listové saláty. Jeho rovné ostří umožňuje snadné a rychlé krájení bez nutnosti „houpavého“ pohybu, který je typický pro jiné typy nožů. Díky tomu je práce s ním nejen efektivnější, ale také bezpečnější, protože nůž lépe kontrolujete a snižujete riziko, že byste se při krájení mohli zranit.

Další využití nože

Kromě krájení a sekání zeleniny lze nůž Nakiri využít i pro jiné účely, jako je mačkání česneku. Jeho široká a pevná čepel se skvěle hodí k rozdrcení stroužku česneku jednoduchým stiskem, což je mnohem rychlejší a efektivnější než použití česnekového lisu. Stejně tak se hodí pro zpracování ovoce, kde jeho precizní řezy umožňují snadno vytvářet dokonale rovnoměrné plátky nebo kostičky pro saláty, dezerty či jako ozdobu.

Používání tohot nože je jako tanec mezi kuchařem a ingrediencemi. Každý řez odhaluje nejen krásu zeleniny, ale i umění a dovednost kuchaře. Je to nástroj, který vám umožní projevit respekt k surovinám a dosáhnout dokonalosti v každém pokrmu, který připravujete. Jeho používání není jen o technice, ale i o pocitu spojení s tradicí a kulturou, která stojí za výrobou každého japonského nože.

Otázky a odpovědi

  • Je na krájení zeleniny lepší nůž Nakiri nebo Santoku?

    Santoku je univezální kuchařský nůž, který je navržen pro širokou škálu činností. Nakiri je oproti tomu navržen speciálně na krájení zeleniny (svou šířkou čepele, úhlem ostření, výškou čepele apod.). ve výsledku se však jedná o množství a druh zpracovávané zeleniny a osobní preference.

  • Můžeme s nožem Nakiri krájet maso?

    Ano, je to možné. Avšak tento nůž je broušen na velmi nízký úhel ostří. To znamená, že maso by muselo být bez kostí (aby nedošlo k poškození ostří). Dále jeho tloušťka, tvar i délka ostří není pro tento účel ideální. Nebudete s ním tak efektivní jako se specializovanými noži na maso (např. Deba) nebo univerzálními noži (jako například oblíbený Santoku).

  • Je nůž Nakiri vhodný jako šéf-kuchařský nůž?

    Ne. Nakiri má velmi ostrý úhel broušení a není tedy vhodný pro hrubší práci. Postrádá špičku a nižší přední část pro jemné krájení i hrubší zadní část čepele pro hrubé sekání. Není tímto způsobem vyvážený.

  • Jaký je nejvhoděnjší úhel ostří pro nůž Nakiri?

    Standardně je broušen na úhel 10° – 15°. To je velmi ostrý úhel pro vysokou ostrost nože na úkor trvanlivosti ostří. Ideální pro snadné pronikání do zeleniny, avšak velmi citlivé na tvrdé potraviny.

  • Je nůž Nakiri broušen jednostranně nebo oboustranně?

    Symetricky oboustranně. Odpovídá tedy běžnému standardu Evropských nebo Americkcýh kuchařských nožů pro použití pro leváky a i praváky a umožňuje krájení i sekání v různých úhlech, dle stylu kuchaře.

  • Jaký je rozdíl mezi nožem Nakiri a Santoku?

    Nůž Nakiri je určen speciálně pro krájení a sekání zeleniny (vyšší ostrost, menší výdrž, nabírání potravin apod.). Santoku je univerzální nůž, který není tak efektivní pro tento speciální účel, ale lze jej využít efektivně pro řadu dalších činností (větší výdrž ostří při hrubší práci, menší plocha nabírání apod.).

  • Jaký je rozdíl mezi Nakiri a Usuba?

    Nakiri je broušen oboustranně a má širší čepel. Usuba je jednostranně broušený nůž s tenčí čepelí. Více se tedy hodí na krájení / nudličkování zeleniny na velmi malé kousky nebo nudličky.