Sada nožů v bloku výrobce Everwealth

Nože jsou jeden z nejběžněji používaných nástrojů, který byl navržen k oddělování potravin a dalších předmětů. Pro tento účel se skládají ze dvou částí. Část, která přichází do styku s oddělovaným materiálem je vyrobena z tvrdého materiálu (v dnešní době převážně z oceli) a její tvar je podlouhlý a plochý. Nazývá se čepel. Druhá část slouží k pevnému úchopu a nazývá se rukojeť nože.

Nejpoužívanějším druhem jsou kuchyňské nože.

Krátká historie nože

První zmínky a nálezy nožů jsou datovány do starší doby kamenné. Materiálem byl úlomek pazourku. Pro snazší úchop se začaly přidávat k ostré části kostěné, dřevěné nebo kožené rukojeti. Na základě leštěných (broušených) kostí na rukojeti se začalo říkat těmto částem rukojeti střenky. Nože se vyráběly i z jiných materiálů. Například kostí, skla (z vyvřelé sopky) apod. Později se začaly vyrábět z kovů pro jejich vlastnosti i snazší výrobu. Zejména pak z mědi a bronzu. Následně pak ze železa a oceli. Ocel a její výroba pro nožířství se také dále vyvíjela, aby nůž nepodléhal vnějším vlivům (tvrdost oceli, nerezová úprava čepele, rukojeť s udržitelných materiálů apod.). V této formě se vyrábějí do dnes.

Druhy a účel nožů

Typickým a nejčastějším účelem nožů bylo a je, krájení, sekání či řezání potravin. Tedy používání v kuchyni při přípravě pokrmů. K tomu účelu se používají kuchyňské nože. Ty jsou uzpůsobeny pro různé účely oddělování, vykosťování i krájení různých druhů potravin. Od historie po současnost se také využívají jako zbraň i nástroj pomáhající k přežití ve volné přírodě. Vznikly tak speciální nože pro bojovníky (později armádu), které mají tvar uzpůsobený pro efektivní způsob zranění nebo zabití protivníka. Šíře čepele i způsob broušení však nejsou ideální pro běžné účely.

Pevné a odolné nože určené pro přežití zase plní více funkcí najednou. Nejsou tak efektivní pro boj ani pro krájení potravin, avšak zastanou obě funkce, včetně sekání a přípravu přírodních materiálů. Pro bezpečnější přenášení a snížení velikosti při zachování potřebné délky čepele vznikly zavírací nože. Dále se vyrábějí vysoce účelové druhy nožů na jednotlivé činnosti. Například rybářské, lovecké, myslivecké, multifunkční nebo outdoorové.

Lovecký nůž amerického výrobce MKC
Lovecký nůž MKC

Nožířství jako business i umění

Výrobci nožů, stejně jako dalších chladných nástrojů vyráběli nože různých kvalit i účelů. Od dob kovářských mistrů nožířů, kteří vyráběli špičkové kousky, které se následně dědily po několik generací až po současnost, kdy se vyrábějí průmyslově. Kvalitu  v dnešní době určuje kvalita použitých materiálů (zejména oceli), způsob výroby a v neposlední řadě i zpracování a tvar rukojeti. Mezi známé výrobce masové produkce, které jsou žádané v České republice patří například Victorinox, Mikov, Fiskars, KDS, Solingen, Gerber, Xinzuo nebo Giesser.

Jiný kraj, jiný nůž

Stejně jako ve všech oborech lidského počínání, i tvar, účel i použitý materiál pro výrobu nožů se liší nejen kontinent od kontinentu, ale dokonce i stát od státu. Ačkoli nožířství ve střední Evropě má velmi dlouhou tradici, v našich moderních dobách přijímáme kromě druhů potravin z Asie i způsob přípravy a samozřejmě nástroje. Do obliby tak přišly zejména Japonské nože (například Santoku) či kvalitní kousky od čínských výrobců. U nás se vyrábí nože, se kterými se zpracovává zejména vepřové, hovězí či kuřecí maso, místní zelenina či pečivo a sýry. V Asii zase se účelově vyrábí na zpracování ryb, bambusu či tropického ovoce.

Kuchyňské nože japonského výrobce Musashi
Japonské kuchyňské nože Musashi

Poslední příspěvky na blogu