Makiyakinabe

Obsah příspěvku

Makiyakinabe je speciální typ pánve, který je navržen přímo pro přípravu japonského pokrmu zvaného tamagoyaki, což je druh omelety často používané v sushi, zejména v sushi rolkách zvaných maki. Tato pánev je obvykle obdélníková nebo čtvercová s mírně zaoblenými rohy, což umožňuje snadné válení omelety do kompaktního tvaru, který je ideální pro sushi. Díky své specifické konstrukci a nepřilnavému povrchu zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla, což je klíčové pro dosažení jemné a rovnoměrně uvařené textury tamagoyaki. Použití makiyakinabe je zásadní pro každého, kdo chce doma vytvořit autentické japonské sushi rolky, a stává se tak nezbytným nástrojem pro milovníky japonské kuchyně.

Význam slova Makiyakinabe

Makiyakinabe je japonský výraz, který označuje speciální typ pánve používané pro přípravu tradičního japonského pokrmu zvaného makiyaki. Tato pánev má obvykle obdélníkový nebo čtvercový tvar a je vyrobena z litiny nebo jiného materiálu, který dobře vede teplo. Díky svému specifickému designu a vlastnostem je makiyakinabe ideální nádobou pro přípravu tenkých, rovnoměrně propečených palačinek, které jsou základem makiyaki.

Překlad a historie slova Makiyakinabe

Slovo makiyakinabe se skládá ze tří částí: „maki“ znamená rolovat nebo balit, „yaki“ znamená smažit nebo grilovat a „nabe“ označuje hrnec nebo pánev. Doslovný překlad by tedy mohl znít jako „pánev na smažení rolovaných pokrmů“. Tento název odráží způsob přípravy makiyaki, při kterém se tenké palačinky plní různými ingrediencemi a následně se srolují do válečků.

Historie makiyakinabe sahá až do období Edo (1603-1868), kdy se tento typ pánve začal používat pro přípravu makiyaki v japonských domácnostech i v pouličních stáncích. S rostoucí popularitou makiyaki se makiyakinabe stala nepostradatelným nástrojem v mnoha japonských kuchyních a její používání se postupně rozšířilo i do dalších částí Asie.

Využití slova Makiyakinabe

Makiyakinabe se používá především pro přípravu makiyaki, ale díky svému univerzálnímu tvaru a vlastnostem je vhodná i pro přípravu jiných japonských pokrmů, jako jsou okonomiyaki (japonská pizza), yakisoba (smažené nudle) nebo tamagoyaki (srolovaná vaječná omeleta). Díky rovnoměrnému rozložení tepla a nepřilnavému povrchu je makiyakinabe ideální pro přípravu jídel, která vyžadují rychlé a rovnoměrné prosmažení.

Kromě využití v kuchyni se slovo makiyakinabe používá také v běžné konverzaci jako označení pro tento specifický typ pánve. V japonských obchodech s kuchyňskými potřebami a v online obchodech se často setkáte s označením „makiyakinabe“ v názvu produktu nebo v popisu jeho vlastností.

Kanji (Kanži) slova Makiyakinabe

V japonštině se slovo makiyakinabe zapisuje pomocí kanži (čínských znaků) takto: 巻き焼き鍋. První znak 巻 (maki) znamená rolovat nebo balit, druhý znak 焼 (yaki) znamená smažit nebo grilovat a třetí znak 鍋 (nabe) označuje hrnec nebo pánev. Spojením těchto tří znaků vzniká výraz, který jasně popisuje účel a způsob použití této speciální pánve.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu makiyakinabe, ale označují jiné typy pánví nebo nádob používaných v japonské kuchyni. Například:

  1. Tamagoyakinabe (玉子焼き鍋) – pánev na přípravu tamagoyaki (srolované vaječné omelety)
  2. Okonomiyakiteppan (お好み焼き鉄板) – litinová plotna na přípravu okonomiyaki (japonské pizzy)
  3. Takoyakiki (たこ焼き器) – speciální pánev s polokulovitými prohlubněmi na přípravu takoyaki (kuliček z těsta s kousky chobotnice)
  4. Sukiyakinabe (すき焼き鍋) – hluboká pánev nebo hrnec používaný pro přípravu sukiyaki (tenkých plátků hovězího masa, zeleniny a dalších ingrediencí vařených ve sladké sójové omáčce)

Tato slova odkazují na specifické nádoby, které jsou navrženy pro přípravu konkrétních japonských pokrmů, podobně jako makiyakinabe pro přípravu makiyaki. Znalost těchto výrazů může být užitečná při zkoumání japonské kuchyně a její rozmanité škály nástrojů a technik vaření.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky