Sake no Sasamaki

Obsah příspěvku

Význam slova Sake no Sasamaki

Sake no Sasamaki je japonský termín, který se používá v souvislosti s tradičním způsobem servírování saké, japonského alkoholického nápoje vyrobeného z fermentované rýže. Doslovný překlad tohoto výrazu je „zabalené saké“ nebo „saké zabalené v bambusových listech“.

Překlad a historie slova Sake no Sasamaki

Slovo „saké“ označuje tradiční japonský alkoholický nápoj vyráběný z fermentované rýže, zatímco „sasamaki“ se skládá ze dvou částí: „sasa“ znamená mladý bambus nebo bambusové listy a „maki“ znamená zabalit nebo obalit. Tento výraz tedy popisuje způsob servírování saké, při kterém se nádoba s nápojem zabalí do bambusových listů.

Tradice zabalování saké do bambusových listů sahá až do období Edo (1603-1868) v Japonsku. V té době bylo běžné servovat saké při slavnostních příležitostech a rituálech, jako jsou svatby nebo náboženské obřady. Zabalení saké do bambusových listů mělo nejen estetický účel, ale také praktický význam, protože listy pomáhaly udržovat nápoj chladný a čerstvý.

Využití slova Sake no Sasamaki

V současnosti se Sake no Sasamaki používá především při formálních a slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, firemní akce nebo významné oslavy. Servírování saké tímto způsobem dodává nápoji a celé události na eleganci a tradiční atmosféře.

Při přípravě Sake no Sasamaki se obvykle používá speciální keramická nádoba zvaná tokkuri, do které se nalije saké. Tokkuri se poté zabalí do bambusových listů a převáže se ozdobnou stuhou nebo provázkem. Takto zabalené saké se pak servíruje hostům, kteří si nápoj sami rozlévají do malých kalíšků zvaných sakazuki.

Kanji (Kanži) slova Sake no Sasamaki

V japonštině se Sake no Sasamaki zapisuje pomocí následujících kanži:

  • 酒の笹巻き
  • 酒 (saké) – alkoholický nápoj vyrobený z fermentované rýže
  • の (no) – spojovací částice vyjadřující přivlastňování
  • 笹 (sasa) – mladý bambus, bambusové listy
  • 巻き (maki) – zabalit, obalit

Významově podobná slova

Existuje několik dalších japonských termínů, které se vztahují k saké a jeho servírování:

  1. Tokkuri (徳利) – keramická nádoba používaná k servírování saké
  2. Sakazuki (盃) – malý kalíšek používaný k pití saké
  3. Masu (枡) – čtvercová dřevěná krabička používaná k servírování saké při zvláštních příležitostech
  4. Chirori (ちろり) – malá keramická nádoba používaná k zahřívání saké
  5. Shuki (酒器) – obecný termín pro nádoby používané k servírování saké, včetně tokkuri, sakazuki a masu

Sake no Sasamaki představuje jedinečnou a tradiční součást japonské kultury a etikety spojené s pitím saké. Tento způsob servírování nápoje odráží hlubokou úctu k tradici, smysl pro detail a estetiku, které jsou pro japonskou kulturu tak charakteristické. Ať už při formálních oslavách nebo významných událostech, Sake no Sasamaki vždy dodává nádech elegance a připomíná bohatou historii a kulturní dědictví Japonska.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky