Kaiten zushi

Kaiten zushi, známé také jako sushi bar s pojízdným pásem, představuje fascinující a interaktivní způsob, jak si vychutnat sushi. Tento koncept se zrodil v Japonsku a rychle se rozšířil po celém světě. V restauraci tohoto typu jsou talířky s různými druhy sushi umístěny na pohyblivém páse, který obíhá kolem barových stoliček nebo stolů. Hosté si mohou jednoduše vybrat jakékoli jídlo, které projíždí kolem nich. Barvy talířků často odpovídají ceně sushi, což umožňuje snadnou orientaci v cenách. Kaiten zushi je nejen efektivní a zábavný způsob stravování, ale také nabízí možnost ochutnat širokou škálu sushi bez dlouhého čekání na přípravu. Tento typ sushi baru je ideální pro rychlé obědy nebo pro neformální večeře, kde si můžete vychutnat čerstvé sushi v dynamickém a neustále se měnícím prostředí.

Význam slova Kaiten zushi

Kaiten zushi, také známé jako „rotující sushi“ nebo „sushi na pásu“, je typ restaurace, kde jsou talíře s sushi servírovány na pohyblivém pásu, který se pohybuje kolem celé restaurace. Zákazníci si mohou vybrat talíře s různými druhy sushi přímo z pásu, aniž by museli čekat na obsluhu. Tento koncept samoobslužného sushi se stal velmi populárním po celém světě díky své pohodlnosti, rychlosti a interaktivitě.

Překlad a historie slova Kaiten zushi

Slovo „Kaiten zushi“ se skládá ze dvou japonských slov: „kaiten“, což znamená „otáčet se“ nebo „rotovat“, a „zushi“, což je alternativní výslovnost slova „sushi“. Doslovný překlad tedy zní „rotující sushi“.

Koncept Kaiten zushi byl poprvé představen v Japonsku v roce 1958, kdy mladý podnikatel Yoshiaki Shiraishi otevřel první restauraci tohoto typu v Osace. Shiraishi se inspiroval výrobní linkou v továrně na pivo a aplikoval podobný princip na servírování sushi. Tento inovativní přístup umožnil rychlejší a efektivnější obsluhu zákazníků a zároveň snížil náklady na pracovní sílu.

Využití slova Kaiten zushi

Termín Kaiten zushi se používá především v souvislosti s restauracemi, které nabízejí tento specifický styl servírování sushi. Tyto restaurace jsou oblíbené mezi zákazníky všech věkových kategorií, protože nabízejí široký výběr sushi za přijatelné ceny a v neformálním prostředí.

Kromě tradičních restaurací Kaiten zushi se tento koncept rozšíř i do jiných oblastí gastronomie. Některé restaurace například používají podobný systém pro servírování dezertů, salátů nebo jiných pokrmů. V těchto případech se však termín Kaiten zushi nepoužívá, protože se nevztahuje přímo k sushi.

Kanji (Kanži) slova Kaiten zushi

V japonštině se Kaiten zushi píše pomocí dvou kanži znaků:

  1. 回転 (kaiten) – otáčení, rotace
  2. 寿司 (zushi) – sushi

Když se tyto dva znaky spojí, vytvoří se slovo 回転寿司, které se vyslovuje jako „Kaiten zushi“.

Významově podobná slova

Existuje několik dalších japonských slov a frází, které se vztahují k sushi a jeho servírování:

  1. Nigiri zushi – ručně formované sushi s plátkem syrové ryby nebo mořských plodů na vrchu
  2. Maki zushisushi rolky zabalené do řasy nori
  3. Temaki zushi – ručně balené sushi kornouty
  4. Chirashi zushi – mísa sushi rýže pokrytá různými druhy syrových ryb a zeleniny
  5. Omakase – „svěřuji se do tvých rukou“, kdy zákazník nechá výběr sushi na šéfkuchaři

Ačkoli se tato slova vztahují k sushi, žádné z nich není přímo spojeno s konceptem Kaiten zushi a jeho unikátním stylem servírování.

Kaiten zushi revolucionizovalo způsob, jakým lidé po celém světě konzumují sushi, a zpřístupnilo toto tradiční japonské jídlo širšímu publiku. Díky své pohodlnosti, rozmanitosti a interaktivitě si Kaiten zushi rychle získalo oblibu a stalo se globálním fenoménem. Ať už jste sushi nováček nebo zkušený gurmán, návštěva restaurace Kaiten zushi je vždy zábavným a chutným zážitkem.

« Zpět na slovník pojmů