Sashimi

Obsah příspěvku


Warning: Packets out of order. Expected 3 received 2. Packet size=60 in /data/web/virtuals/321415/virtual/www/domains/brousky.cz/wp-includes/class-wpdb.php on line 2344

Warning: Packets out of order. Expected 3 received 2. Packet size=60 in /data/web/virtuals/321415/virtual/www/domains/brousky.cz/wp-includes/class-wpdb.php on line 2344

Sashimi je tradiční japonský pokrm, který se skládá z tenkých plátků syrové ryby, mořských plodů nebo někdy i masa, podávaných bez rýže. Tyto plátky jsou pečlivě krájeny ostrým nožem, aby se zachovala textura a integrita surovin. Sashimi se obvykle podává s přílohou, jako je strouhaný křen (wasabi), nakládaný zázvor (gari) a sójová omáčka, které doplňují a zvýrazňují přirozenou chuť syrového masa. Prezentace sashimi je často velmi estetická a odráží sezónnost a čerstvost ingrediencí. Konzumace sashimi vyžaduje použití speciálních hůlek (chopsticks) a dodržování určité etikety stolování.

Význam slova Sashimi

Sashimi je japonský kulinářský termín, který označuje čerstvé syrové maso (nejčastěji ryby, ale i mořské plody nebo maso), nakrájené na tenké plátky a servírované bez tepelné úpravy. Tato tradiční japonská specialita klade důraz na kvalitu, čerstvost a chuť surovin. Sashimi se obvykle podává s přílohou, jako je strouhaný křen wasabi, nakládaný zázvor gari a sójová omáčka shoyu, které dotváří nezaměnitelnou chuťovou kombinaci.

Překlad a historie slova Sashimi

Slovo „sashimi“ se skládá ze dvou částí:sashi“ znamená „propíchnout“ nebo „proříznout“ a „mi“ znamená „maso“. Doslovný překlad by tedy mohl znít „propíchnuté maso“ nebo „nařezané maso“. Tento název odkazuje na způsob přípravy, kdy se čerstvé maso krájí na tenké plátky.

Historie sashimi sahá až do období Heian (794-1185), kdy se poprvé objevují zmínky o konzumaci syrových ryb. V průběhu staletí se tato tradice vyvíjela a zdokonalovala, až se stala nedílnou součástí japonské gastronomie. Důležitým milníkem byl rozvoj rychlé přepravy ryb z pobřežních oblastí do vnitrozemí v období Edo (1603-1868), což umožnilo rozšíření čerstvého sashimi po celém Japonsku.

Využití slova Sashimi

Sashimi se nejčastěji používá v kontextu japonské kuchyně, kde označuje pokrm z čerstvého syrového masa. Může se jednat o různé druhy ryb (například tuňák, losos, pražman nebo mořský ďas), mořské plody (chobotnice, krevety, mušle) nebo dokonce hovězí maso (tzv. gyusashi). Sashimi se často zaměňuje se sushi, ale na rozdíl od něj neobsahuje vařenou rýži.

Kromě gastronomie se slovo sashimi může objevit i v jiných oblastech japonské kultury, například v umění nebo literatuře, kde symbolizuje čistotu, jednoduchost a preciznost.

Kanji (Kanži) slova Sashimi

Slovo sashimi se v japonštině zapisuje pomocí dvou kanži znaků: 刺身. První znak 刺 (sashi) znamená „propíchnout, proříznout“ a druhý znak 身 (mi) znamená „maso, tělo“. Tyto znaky vizuálně vystihují podstatu sashimi – syrové maso krájené na tenké plátky.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná sashimi:

  1. Tsukuri (つくり) – označuje syrové ryby nebo mořské plody, které jsou speciálně připravené a nakrájené pro sashimi.
  2. Otsukuri (お造り) – zdvořilejší varianta slova tsukuri, často používaná v restauracích.
  3. Namasu (なます) – pokrm z tenkých plátků syrové ryby nebo zeleniny, marinovaných v octovém nálevu.
  4. Carpaccio – ačkoli se nejedná o japonský termín, carpaccio je italský pokrm z tenkých plátků syrového hovězího masa, který je konceptuálně podobný sashimi.

Sashimi představuje esenci japonské kuchyně – čerstvost, jednoduchost a umění prezentace. Každý plátek sashimi v sobě nese příběh o zručnosti šéfkuchaře, pečlivém výběru surovin a staletích tradice. Vychutnat si sashimi znamená ocenit krásu okamžiku a pochopit hloubku japonské gastronomie.

Časté otázky týkající se výrazu Sashimi

  • Co znamená japonský termín Sashimi ?

    Slovo „sashimi“ se skládá ze dvou částí:sashi“ znamená „propíchnout“ nebo „proříznout“ a „mi“ znamená „maso“. Doslovný překlad by tedy mohl znít „propíchnuté maso“ nebo „nařezané maso“. Tento název odkazuje na způsob přípravy, kdy se čerstvé maso krájí na tenké plátky.

  • Co je Sashimi v kontextu japonského nožířství nebo jídla ?

    ashimi je tradiční japonský pokrm, který se skládá z tenkých plátků syrové ryby, mořských plodů nebo někdy i masa, podávaných bez rýže.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky