Shiso je japonská bylinka, která se hojně využívá v tradiční japonské kuchyni. Má výraznou, osvěžující chuť a vůni, která připomíná kombinaci máty, bazalky a citrusů. Listy shiso mají charakteristickou zelenou nebo fialovou barvu a často se používají jako ozdoba pokrmů, například na sushi nebo sashimi. Kromě dekorativní funkce se shiso přidává i jako chuťová přísada do různých jídel, jako jsou saláty, polévky, smažená jídla nebo obložené rýžové koláčky onigiri. Shiso se také používá k zabalení malých porcí masa nebo ryb. V Japonsku se věří, že má shiso antibakteriální účinky a napomáhá trávení.
Význam slova Shiso
Shiso je japonský výraz pro bylinu, která se botanicky nazývá Perilla frutescens. Tato rostlina patří do čeledi hluchavkovitých a je příbuzná s mátou. V Japonsku se shiso hojně používá jako kulinářská přísada a má nezaměnitelnou chuť a vůni, která dodává pokrmům jedinečný charakter.
Překlad a historie slova Shiso
Slovo „shiso“ se skládá ze dvou částí: „shi“ znamená fialový a „so“ označuje bylinu. Název tedy odkazuje na fialovou barvu listů některých odrůd této rostliny. V angličtině se pro shiso používají různé názvy, například perilla, beefsteak plant nebo Japanese basil.
Historie používání shiso v Japonsku sahá až do období Nara (710-784 n.l.). V té době bylo shiso považováno spíše za léčivou bylinu než za kulinářskou přísadu. Postupem času se však začalo hojně využívat i v kuchyni, zejména jako dekorace a chuťový doplněk.
Využití slova Shiso
Shiso se v japonské kuchyni používá mnoha různými způsoby. Listy se často používají jako dekorace pro sushi a sashimi, kde nejen vylepšují vzhled pokrmu, ale také fungují jako přírodní antibakteriální prostředek. Nasekané listy shiso se přidávají do salátů, polévek, nudlových pokrmů a omáček. Semínka shiso se používají jako koření a mají lehce nahořklou, ořechovou chuť.
Kromě kulinářského využití má shiso také léčivé účinky. V tradiční asijské medicíně se používá k léčbě nachlazení, alergií a trávicích potíží. Listy obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, které podporují celkové zdraví.
Kanji (Kanži) slova Shiso
V japonštině se slovo shiso píše pomocí dvou kanži znaků: 紫蘇. První znak 紫 (shi) znamená fialový a druhý znak 蘇 (so) označuje bylinu. Tyto znaky odkazují na charakteristické vlastnosti rostliny – fialovou barvu listů a její příslušnost k bylinám.
Významově podobná slova
V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu shiso:
- Ōba (大葉) – označuje velké listy shiso, které se používají především jako dekorace.
- Aojiso (青紫蘇) – odnož shiso s zelenými listy, která se používá k přípravě různých pokrmů a nápojů.
- Akajiso (赤紫蘇) – odnož s červenofialovými listy, která se používá k barvení nakládané zeleniny a rýžového octa.
- Egoma (荏胡麻) – příbuzná rostlina, jejíž semínka se používají k výrobě oleje a jako koření.
Shiso je nedílnou součástí japonské kulinářské tradice a má mnoho různých využití. Ať už se používá jako dekorace, chuťový doplněk nebo léčivá bylina, shiso vždy dodává pokrmům a nápojům jedinečný charakter. Znalost významu, historie a použití této rostliny je důležitá pro každého, kdo se zajímá o japonskou kuchyni a kulturu.
« Zpět na slovník pojmů