Tobikko

Obsah příspěvku


Warning: Packets out of order. Expected 3 received 2. Packet size=60 in /data/web/virtuals/321415/virtual/www/domains/brousky.cz/wp-includes/class-wpdb.php on line 2344

Warning: Packets out of order. Expected 3 received 2. Packet size=60 in /data/web/virtuals/321415/virtual/www/domains/brousky.cz/wp-includes/class-wpdb.php on line 2344

Tobiko, neboli jikry létavky, jsou v japonské kuchyni velmi ceněné pro svou jedinečnou chuť a texturu. Tyto drobné, křupavé kaviárové perličky mají výraznou oranžovou barvu, která dodává jídlům nejen chuťový, ale i vizuální rozměr. Často jsou používány jako ozdoba nebo přísada v sushi a sashimi, kde jejich slaný a mírně sladký profil skvěle doplňuje jemné chutě čerstvých ryb. Tobiko může být také ochuceno, například wasabi nebo sojovou omáčkou, což přináší další chuťové variace do tradičních japonských pokrmů.

Význam slova Tobikko

Tobikko, v japonském jazyce psáno jako 飛び子, je termín, který se vztahuje na kaviár z létavky, což je malá létající ryba známá svými jasně oranžovými, drobnými a křupavými vajíčky. Toto slovo je složeno ze dvou částí: „tobi“, což znamená „létat“ nebo „skákat“, a „ko“, což je obecný termín pro „děti“ nebo v tomto kontextu „ikry“. Význam slova tedy doslova odkazuje na „skákající ikry“, což výstižně popisuje způsob, jakým tato vajíčka ve vašem ústech „skáčou“ nebo praskají, když je konzumujete.

Překlad a historie slova Tobikko

Tobikko je termín, který se používá především v japonské kuchyni, ačkoliv díky popularitě sushi se rozšířil i do mezinárodní gastronomie. Historie tohoto slova a samotného produktu je úzce spjata s tradicí přípravy sushi v Japonsku, kde se kaviár z létavky používá jako oblíbená ingredience pro svou výraznou chuť a atraktivní vizuální efekt. Tobikko bylo tradičně získáváno z ryb létavek, které jsou známé svým schopnostem krátkodobě „létat“ nad hladinou vody, což je adaptace na uniknutí predátorům.

Využití slova Tobikko

V japonské kuchyni je tobikko primárně známé jako jedna z ingrediencí používaných v sushi a sashimi. Jeho jasně oranžová barva a křupavá textura přidávají jídlům nejen chuťový, ale i vizuální rozměr. Tobikko se často používá jako topping na různé druhy sushi rolí, včetně California rolls, kde přidává kontrastní texturu a chuť. Kromě sushi se tobikko může objevit i v dalších pokrmech, jako jsou saláty, těstoviny a jako ozdoba na různé studené předkrmy.

Kanji slova Tobikko

Kanji pro tobikko, 飛び子, se skládá z dvou znaků. První znak, 飛, znamená „létat“ nebo „skákat“, což odkazuje na dynamickou povahu létavky. Druhý znak, 子, obecně znamená „dítě“ nebo „potomek“, ale v kontextu jídla se často používá pro označení ikry nebo semen. Tato kombinace kanji tedy přímo odkazuje na charakteristické vlastnosti tobikka – ikry, které v ústech „skáčou“.

Významově podobná slova

V kontextu japonské kuchyně existují další termíny pro různé typy kaviáru nebo ikry, které jsou si s tobikko významově blízké. Například „ikura“ je termín pro lososový kaviár, zatímco „masago“ označuje kaviár z kapelína. Každý z těchto termínů má specifické využití a charakteristické vlastnosti, které odrážejí jejich jedinečnost v japonské gastronomii. Tyto slova, stejně jako tobikko, odkazují na kulturní a kulinářské tradice, které jsou hluboce zakořeněné v japonské společnosti.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky