Ikura

Obsah příspěvku

Ikura je japonský název pro lososí kaviár, který je velmi populární a ceněnou ingrediencí v japonské kuchyni. Jedná se o jikry z lososa, které mají výraznou oranžovou až červenou barvu a jsou jednotlivě baleny v průhledných membránách. Ikura má jemnou, lehce slanou chuť a křupavou texturu, která v ústech příjemně praská. Nejčastěji se ikura používá jako součást sushi, kde tvoří nápadnou a chutnou ozdobu. Může se podávat na rýžových kouscích nigiri, jako náplň do rolek maki nebo scattered na vrchu porcí chirashi. Kromě sushi se ikura přidává také do salátu, používá se jako ozdoba na studené nudlové pokrmy nebo se servíruje samostatně s rýží. Díky své výrazné chuti, atraktivnímu vzhledu a luxusnímu charakteru je ikura vysoce ceněnou delikatesou a neodmyslitelnou součástí japonské kulinářské tradice.

Význam slova Ikura

Ikura je japonský výraz pro solené lososí jikry. Tyto jikry jsou považovány za delikatesu a jsou nedílnou součástí japonské kuchyně. Ikura se často podává jako součást sushi nebo jako ozdoba na různých pokrmech. Jikry mají výraznou oranžovou barvu a jejich chuť je slaná s jemným nádechem sladkosti.

Překlad a historie slova Ikura

Slovo „ikura“ se skládá ze dvou částí: „i“ znamená „jikry“ a „kura“ znamená „sůl“. Doslovný překlad tedy zní „solené jikry“. Tento název odráží tradiční způsob přípravy ikura, kdy se čerstvé lososí jikry nasolí, aby se zachovala jejich čerstvost a chuť.

Využití slova Ikura

Ikura se nejčastěji používá v japonské kuchyni, zejména při přípravě sushi a jako ozdoba různých pokrmů. Můžete ji najít v sushi barech po celém světě, kde se podává jako gunkanmaki (sushi s jikrami obklopenými pásem nori) nebo jako součást chirashizushi (mísa sushi).

Kromě použití v sushi se ikura také používá jako ozdoba na salátech, jako příloha k rýži nebo jako součást různých předkrmů. Díky své výrazné chuti a barvě dokáže ikura ozvláštnit mnoho pokrmů a dodat jim nezaměnitelný japonský nádech.

Kanji slova Ikura

Slovo „ikura“ se v japonštině píše pomocí dvou kanži znaků: 魚 (sakana) znamenající „ryba“ a 子 (ko) znamenající „dítě“ nebo „potomek“. Dohromady tyto znaky vytváří slovo 魚子, které se vyslovuje jako „ikura“ a označuje lososí jikry.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu „ikura“:

  1. Sujiko (筋子) – solené lososí jikry, které jsou stále uvnitř vaječného vaku.
  2. Tarako (鱈子) – solené jikry tresky.
  3. Tobiko (飛び子) – solené jikry létajících ryb, často používané jako ozdoba na sushi.
  4. Kazunoko (数の子) – solené jikry sledě, považované za novoroční delikatesu v Japonsku.

Všechna tato slova označují různé druhy solených rybích jiker, které jsou v japonské kuchyni vysoce ceněny pro svou chuť a textur

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky