Wakame

Obsah příspěvku

Wakame je druh jedlé mořské řasy, která je velmi populární a hojně používaná v japonské kuchyni. Tato tmavě zelená řasa má jemné, vlnité listy s lehce slizovitou texturou a charakteristickou mořskou chutí. Wakame se sklízí v pobřežních vodách Japonska a před použitím se suší. Před konzumací se namáčí ve vodě, kde rehydratuje a zvětší svůj objem. V japonské kuchyni se wakame nejčastěji používá jako ingredience do miso polévek, kde dodává jídlu výraznou chuť a výživové hodnoty. Wakame se také přidává do salátů, kde poskytuje zajímavou texturu a svěží, mořskou příchuť. Oblíbený je například sunomono salát, kde se wakame kombinuje s nakrájenou okurkou, zázvorem a rýžovým octem. Kromě toho se wakame používá jako příloha k rýži nebo se přidává do různých pokrmů pro ozvláštnění chuti. Wakame je ceněna nejen pro své chuťové kvality, ale také pro své zdravotní benefity – je bohatá na vlákninu, minerály (zejména jód) a antioxidanty. V japonské kuchyni představuje wakame všestrannou a výživnou ingredienci, která odráží sepětí s mořem a důraz na zdravé stravování.

Význam slova Wakame

Wakame je druh jedlé mořské řasy, která se hojně využívá v japonské, korejské a čínské kuchyni. Jedná se o hnědou řasu z čeledi Alariaceae, konkrétně o druh Undaria pinnatifida. Wakame se vyznačuje sv tmavě zelenou barvou, jemnou chutí a vysokým obsahem vitamínů a minerálů.

Překlad a historie slova Wakame

Slovo „wakame“ pochází z japonštiny a doslova znamená „mladá mořská řasa“. Tato řasa se v Japonsku konzumuje již po staletí a její první písemné zmínky sahají až do období Nara (710-784 n.l.). V průběhu historie se wakame stala nedílnou součástí japonské kuchyně a postupně se rozšířila i do dalších asijských zemí.

Využití slova Wakame

Wakame se nejčastěji používá v sušené formě, kdy se před konzumací namáčí ve vodě, aby se rehydratovala a zvětšila svůj objem. Takto připravená řasa se pak přidává do různých pokrmů, jako jsou polévky (např. miso polévka), saláty, nebo se používá jako obloha k sushi a sashimi. Wakame je také oblíbenou ingrediencí v korejském pokrmu miyeok guk, což je polévka z mořských řas.

Kromě kulinářského využití se wakame používá i v tradiční asijské medicíně, kde se věří, že má blahodárné účinky na zdraví. Obsahuje totiž vysoké množství vlákniny, vitamínu K, kyseliny listové, vápníku a hořčíku. Některé studie naznačují, že konzumace wakame může přispívat ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Kanji (Kanži) slova Wakame

V japonštině se wakame píše pomocí dvou kanži znaků: 若布 (wakame). První znak 若 (waka) znamená „mladý“ nebo „nezralý“, zatímco druhý znak 布 (me) označuje „látku“ nebo „tkaninu“. Dohromady tedy tyto znaky odkazují na mladou, jemnou strukturu mořské řasy.

Významově podobná slova: Kromě wakame existuje v japonštině několik dalších slov, která označují různé druhy jedlých mořských řas:

  1. Nori (海苔) – tmavě zelená řasa, která se používá k balení sushi rolek.
  2. Kombu (昆布) – hnědá řasa, která se často přidává do polévek a vývaru dashi.
  3. Hijiki (ひじき) – tmavě hnědá řasa s výraznou chutí, která se používá v salátech a jako příloha.
  4. Aonori青のり) – zelená řasa v prášku, která se používá jako koření nebo posypka.

Všechny tyto mořské řasy jsou bohaté na živiny a tvoří důležitou součást japonské a asijské kuchyně. Jejich konzumace je spojována s různými zdravotními benefity a přispívá k pestrosti a vyváženosti jídelníčku.

Časté otázky týkající se výrazu Wakame

  • Co znamená japonský termín Wakame ?

    Wakame je druh jedlé mořské řasy, která se hojně využívá v japonské, korejské a čínské kuchyni. Jedná se o hnědou řasu z čeledi Alariaceae.

  • Co je Wakame v kontextu japonského nožířství nebo jídla ?

    Wakame je druh jedlé mořské řasy, která je velmi populární a hojně používaná v japonské kuchyni.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky