Kaki no ha sushi

Obsah příspěvku

Kaki no ha sushi je tradiční japonský pokrm, který se skládá z rýže, syrové ryby a sušeného listu kaki (persimonu). Tento druh sushi vznikl v období Edo jako způsob, jak uchovat ryby čerstvé po delší dobu bez moderních metod chlazení, a to díky antibakteriálním účinkům sušených kaki listů. Název „Kaki no ha sushi“ v doslovném překladu znamená „sushi z kaki listů“ a zapisuje se pomocí kanži znaků 柿の葉寿司. V současnosti se Kaki no ha sushi připravuje spíše jako sezónní specialita, nejčastěji v podzimních měsících, a můžeme se s ním setkat v některých japonských restauracích a sushi barech. Kromě samotného pokrmu se termín „Kaki no ha sushi“ použív také v souvislosti s technikou balení sushi do sušených listů, která se může aplikovat i na jiné druhy sushi, jako jsou ošizuši, bó sushi nebo temari sushi.

Význam slova Kaki no ha sushi

Kaki no ha sushi je druh sushi, který se skládá z rýže, syrové ryby (nejčastěji tuňáka nebo lososa) a plátku sušeného kaki (persimon) listu. Rýže se tvaruje do malých kousků, na které se pokládá plátek ryby a následně se zabalí do sušeného kaki listu. Tento list dodává sushi nejen charakteristickou vůni a chuť, ale také působí jako přírodní konzervant, který pomáhá udržet čerstvost ryby.

Překlad a historie slova Kaki no ha sushi

Název „Kaki no ha sushi“ lze doslovně přeložit jako „sushi z kaki listů“. Slovo „kaki“ označuje v japonštině persimonu (český název „kaki“), „no ha“ znamená „list“ a „sushi“ je všeobecně známý termín pro tradiční japonské jídlo z rýže a syrových mořských plodů.

Historie Kaki no ha sushi sahá až do období Edo (1603-1868) v Japonsku. V té době se toto sushi připravovalo jako způsob, jak uchovat ryby čerstvé po delší dobu bez použití moderních metod chlazení. Sušené kaki listy obsahují přírodní látky, které mají antibakteriální účinky a pomáhají zpomalit rozklad ryb. Díky tomu se Kaki no ha sushi stalo oblíbeným pokrmem mezi rybáři a obchodníky s rybami, kteří potřebovali uchovávat své produkty během dlouhých cest.

Využití slova Kaki no ha sushi

V současné době se Kaki no ha sushi připravuje spíše jako tradiční a sezónní specialita než jako běžný typ sushi. Nejčastěji se s ním můžete setkat v podzimních měsících, kdy dozrávají plody kaki a listy jsou sbírány pro použití v kuchyni. Některé japonské restaurace a sushi bary nabízejí Kaki no ha sushi jako limitovanou nabídku nebo jako součást speciálních degustačních menu.

Kromě samotného pokrmu se termín „Kaki no ha sushi“ používá také v souvislosti s technikou balení sushi do sušených listů. Tento způsob balení se může aplikovat i na jiné druhy sushi, například na „ošizuši“ (lisované sushi) nebo „bó sushi“ (sushi rolky zabalené do bambusových listů).

Kanji (Kanži) slova Kaki no ha sushi

Název „Kaki no ha sushi“ se v japonštině zapisuje pomocí následujících kanži znaků:

  • 柿 (kaki) – persimona, kaki
  • の (no) – přivlastňovací částice
  • 葉 (ha) – list
  • 寿司 (sushi) – sushi

Celý název se tedy zapíše jako 柿の葉寿司.

Významově podobná slova

V japonské kuchyni existuje několik dalších termínů, které se vztahují k sushi a používají podobné složky nebo techniky jako Kaki no ha sushi:

  1. Ošizuši (押し寿司) – lisované sushi, při kterém se rýže a další ingredience vrství do formy a lisují se, aby vznikl kompaktní blok sushi.
  2. sushi (棒寿司) – sushi rolky zabalené do bambusových listů, které se často podávají jako součást tradičního japonského svačinového boxu „bentó“.
  3. Temari sushi (手まり寿司) – malé kulaté kousky sushi, které připomínají tradiční japonské vyšívané míčky „temari“. Často se zdobí různými ingrediencemi a podávají se jako součást oslav a svátečních příležitostí.
  4. Maki sushi (巻き寿司) – sushi rolky, při kterých se rýže a další ingredience zabalí do nori (sušené mořské řasy) a následně se krájí na menší kousky.
  5. Nigiri sushi (握り寿司) – ručně tvarované sushi, které se skládá z malého kousku rýže, na kterém je položen plátek syrové ryby nebo jiné ingredience.

Všechny tyto termíny souvisejí s různými typy a způsoby přípravy sushi, podobně jako Kaki no ha sushi. Ukazují rozmanitost a kreativitu japonské kuchyně, která dokáže využít různé ingredience a techniky k vytvoření jedinečných a chutných pokrmů.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky