Koikuchi shoyu

Obsah příspěvku

Koikuchi shoyu, známá také jako tmavá sójová omáčka, je základním stavebním kamenem japonské kuchyně. Tato omáčka se vyrábí fermentací sójových bobů a pšenice, což jí dodává charakteristickou hlubokou, bohatou chuť a tmavou barvu. Koikuchi shoyu je univerzální, používá se jako dip, marináda nebo jako klíčová ingredience v mnoha jídlech, od suši po ramen. Její popularita není omezena pouze na Japonsko; stala se oblíbenou po celém světě díky své schopnosti zvýraznit chuť různých pokrmů bez přehlušení jejich původních chutí.

Význam slova Koikuchi shoyu

Koikuchi shoyu je japonský výraz pro nejběžnější a nejpoužívanější druh sójové omáčky v Japonsku. Doslovný překlad tohoto termínu je „sójová omáčka ve stylu koikuchi“. Koikuchi shoyu se vyznačuje tmavě hnědou barvou, bohatou chutí a výrazným aroma, které je výsledkem dlouhého a pečlivého procesu fermentace. Tato omáčka je všestranným dochucovadlem, které se používá v široké škále japonských pokrmů, od polévek a dušených jídel až po smažená a grilovaná jídla.

Překlad a historie slova Koikuchi shoyu

Slovo „koikuchi“ se skládá ze dvou částí: „koi“ znamená tmavý nebo silný, zatímco „kuchi“ odkazuje na chuť nebo příchuť. Dohromady tedy „koikuchi“ popisuje sytou a plnou chuť této sójové omáčky. „Shoyu“ je japonský termín pro sójovou omáčku obecně.

Historie koikuchi shoyu sahá až do 13. století, kdy byla sójová omáčka poprvé představena v Japonsku buddhistickými mnichy, kteří se vrátili z Číny. V průběhu staletí se výrobní proces zdokonaloval a standardizoval, až se koikuchi shoyu stala dominantním typem sójové omáčky v japonské kuchyni. Dnes je tato omáčka neodmyslitelnou součástí japonské kultury a gastronomie.

Využití slova Koikuchi shoyu

Koikuchi shoyu má v japonské kuchyni nezastupitelné místo. Používá se jako dochucovadlo do mnoha tradičních pokrmů, jako jsou:

  1. Polévky (např. miso polévka)
  2. Dušená jídla (např. nikujaga – dušené maso a brambory)
  3. Omáčky (např. teriyaki omáčka)
  4. Smažená jídla (např. tempura)
  5. Grilovaná jídla (např. yakitori – grilované kuřecí špízy)

Kromě toho se koikuchi shoyu často používá jako stolní dochucovadlo, které si strávníci přidávají do jídla podle vlastní chuti. Díky své všestrannosti a výrazné chuti je koikuchi shoyu nepostradatelným prvkem japonské kuchyně.

Kanji (Kanži) slova Koikuchi shoyu

V japonštině se koikuchi shoyu píše pomocí následujících kanži znaků:

  • 濃口 (koikuchi) – tmavý/silný + chuť/příchuť
  • 醤油 (shoyu) – sójová omáčka

Tyto znaky odrážejí charakteristické vlastnosti koikuchi shoyu – její sytou chuť a výrazné aroma.

Významově podobná slova

V japonské kuchyni existuje několik dalších typů sójových omáček, které se liší způsobem výroby, chutí a použitím. Některé z nich jsou:

  1. Usukuchi shoyu – světlejší a méně slaná varianta sójové omáčky
  2. Tamari shoyu – sójová omáčka vyrobená převážně z sójových bobů, bez pšenice
  3. Shiro shoyu – velmi světlá sójová omáčka s jemnou chutí
  4. Saishikomi shoyu – dvojnásobně fermentovaná sójová omáčka s bohatou chutí

Ačkoli se tyto sójové omáčky v některých aspektech liší od koikuchi shoyu, všechny hrají důležitou roli v japonské kuchyni a přispívají k její rozmanitosti a bohatství chutí.

« Zpět na slovník pojmů
Sdílejte tento příspěvek

Další příspěvky