Tonkatsu je oblíbené japonské jídlo, které se skládá z vepřového řízku obaleného v panko strouhance a osmaženého do zlatavé křupavosti. Maso se nejprve nakrájí na silnější plátky, naklepe, osolí a opepří. Poté se obalí v trojobalu – nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec v panko strouhance, která je hrubší než běžná strouhanka a vytváří charakteristickou křupavou krustu. Takto připravený řízek se smaží v horkém oleji, dokud není z obou stran zlatavý a uvnitř dokonale propečený. Tonkatsu se tradičně podává nakrájené na menší kousky spolu s rýží, nakládanou zeleninou a speciální omáčkou tonkatsu, která je hustá, sladká a lehce pikantní. Tato omáčka se připravuje z rajčatového protlaku, sójové omáčky, worcesterské omáčky a dalších ingrediencí. Tonkatsu si získalo oblibu po celém Japonsku a dnes se podává v mnoha specializovaných restauracích i jako součást běžných jídelních menu. Jeho kombinace křupavého obalu, šťavnatého masa a lahodné omáčky z něj dělá uspokojivé a oblíbené jídlo pro široké spektrum strávníků.
Význam slova Tonkatsu
Tonkatsu je japonský pokrm, který se skládá z vepřového řízku obaleného ve strouhance a smaženého v hlubokém oleji. Slovo „Tonkatsu“ je složeno ze dvou částí: „ton“ znamená v japonštině vepřové a „katsu“ je zkrácená verze slova „katsuretsu“, což znamená kotleta nebo řízek. Dohromady tedy Tonkatsu doslova znamená „vepřový řízek“.
Překlad a historie slova Tonkatsu
Tonkatsu je čistě japonský výraz a nemá přímý překlad do jiných jazyků. Pokrm samotný však vychází z evropské kuchyně, konkrétně z vídeňského řízku (Wiener Schnitzel), který byl do Japonska uveden koncem 19. století. Japonci si tento pokrm přizpůsobili svým chutím a postupně vzniklo Tonkatsu tak, jak ho známe dnes. První restaurace specializující se na Tonkatsu byla otevřena v Tokiu v roce 1899 a od té doby se tento pokrm stal nedílnou součástí japonské kuchyně.
Využití slova Tonkatsu
Slovo Tonkatsu se v japonštině používá výhradně pro označení smaženého vepřového řízku. Nepoužívá se pro jiné druhy masa ani pro jiné způsoby úpravy. Pokud se například použije kuřecí maso, pokrm se nazývá „Chicken Katsu“. Tonkatsu se často podává s rýží, zelím a speciální omáčkou nazývanou „Tonkatsu sauce“, která je sladká a hustá, podobná worcesterské omáčce. Tonkatsu je oblíbené jídlo v japonských domácnostech i restauracích a často se podává i v bento boxech (japonských krabičkách na oběd).
Kanji (Kanži) slova Tonkatsu
Slovo Tonkatsu se v japonštině píše pomocí tří kanži znaků: 豚カツ. První znak 豚 znamená „vepř“ nebo „prase“, druhý znak カ je katakana (jedna z japonských slabičných abeced) pro slabiku „ka“ a třetí znak ツ je také katakana pro slabiku „tsu“. Dohromady se tedy čte „ton-ka-tsu“.
Významově podobná slova
V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu Tonkatsu, ale označují jiné pokrmy:
- Chicken Katsu (チキンカツ) – kuřecí řízek obalený ve strouhance a smažený
- Menchi Katsu (メンチカツ) – smažené mleté maso (obvykle mix vepřového a hovězího) obalené ve strouhance
- Korokke (コロッケ) – japonská verze krokety, smažené bramborové pyré s různými přísadami
- Kushikatsu (串カツ) – různé druhy masa, zeleniny a mořských plodů napíchnuté na špejli, obalené ve strouhance a smažené
Všechny tyto pokrmy spojuje použití strouhanky a smažení v hlubokém oleji, což je technika převzatá z evropské kuchyně a adaptovaná pro japonské chutě.
Časté otázky týkající se výrazu Tonkatsu
Co znamená japonský termín Tonkatsu ?
Tonkatsu je čistě japonský výraz a nemá přímý překlad do jiných jazyků. Pokrm samotný však vychází z evropské kuchyně, konkrétně z vídeňského řízku (Wiener Schnitzel).
Co je Tonkatsu v kontextu japonského nožířství nebo jídla ?
Tonkatsu je oblíbené japonské jídlo, které se skládá z vepřového řízku obaleného v panko strouhance a osmaženého do zlatavé křupavosti.