Donburi

Slovo „donburi“ v japonštině označuje misku na rýži i pokrm, který se v této misce podává. Skládá se ze dvou částí – vařené rýže, na kterou je navrstvena směs masa, zeleniny, vajec a dalších ingrediencí. Existuje mnoho variant donburi, lišících se použitými surovinami a způsobem přípravy. První zmínky o donburi pocházejí z období Edo (1603-1868), kdy se stalo oblíbeným mezi obyčejnými lidmi. Mezi nejznámější varianty patří gyudon, katsudon, oyakodon, tendon a unadon. Donburi se často podává jako rychlé a sytící jídlo v restauracích, ale také se připravuje doma. V japonštině se píše pomocí dvou kanži znaků – 丼 (don) a 物 (bucu/mono). Existují i další významově podobná slova, jako čawan, gohan, ičpin rjóri, hači a kobači, která se všechna vztahují k japonské kuchyni a kultuře stolování.

Význam slova Donburi

Donburi je japonský výraz, který se používá pro označení misek na rýži, ale také pro pokrmy, které se v těchto miskách podávají. Doslova se dá přeložit jako „miska na rýži“ nebo „miska s rýží“. Donburi se skládá ze dvou částí – spodní část tvoří vařená rýže a na ní je navrstvena různá směs masa, zeleniny, vajec a dalších ingrediencí. Existuje mnoho variant donburi, které se liší použitými surovinami a způsobem přípravy.

Překlad a historie slova Donburi

Slovo donburi se skládá ze dvou částí – „don“ znamená v japonštině miska a „buri“ je odvozeno od slovesa „buru“, které znamená nalít nebo naskládat na hromadu. Dohromady tedy donburi znamená „naskládat do misky“. První zmínky o donburi pocházejí z období Edo (1603-1868), kdy se tento pokrm stal oblíbeným mezi obyčejnými lidmi. V té době se donburi připravovalo především z levných a snadno dostupných ingrediencí, jako bylo kuřecí maso, vejce a zelenina. Postupem času se však donburi stalo populárním po celém Japonsku a začaly vznikat různé regionální varianty.

Využití slova Donburi

Donburi se v japonské kuchyni používá jako označení pro celou kategorii pokrmů, které se podávají v misce na rýži. Mezi nejznámější varianty patří:

  1. Gyudon – hovězí maso a cibule vařené ve sladkém sójovém základu, podávané na rýži
  2. Katsudon – smažené vepřové řízky, vejce a cibule podávané na rýži
  3. Oyakodon – kuřecí maso, vejce a cibule vařené ve sladkém sójovém základu, podávané na rýži
  4. Tendon – smažené tempura kousky (krevety, zelenina) podávané na rýži s omáčkou
  5. Unadon – grilovaný úhoř podávaný na rýži se sladkou omáčkou

Donburi se často podává jako rychlé a sytící jídlo v restauracích, ale také se připravuje doma jako jednoduchý a chutný pokrm.

Kanji (Kanži) slova Donburi

Slovo donburi se v japonštině píše pomocí dvou kanži znaků:

  1. 丼 (don) – tento znak se skládá z radikálu „šálka“ a „čtyři“, což symbolizuje misku naplněnou až po okraj
  2. 物 (bucu/mono) – tento znak znamená „věc“ nebo „objekt“

Dohromady tyto dva znaky vytváří slovo 丼物 (donburimono), které se zkráceně píše jako 丼 (donburi).

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu donburi:

  1. 茶碗 (čawan) – miska na rýži používaná při běžném stolování
  2. 御飯 (gohan) – vařená rýže, základ mnoha japonských pokrmů
  3. 一品料理 (ičpin rjóri) – pokrm skládající se z jednoho hlavního jídla, podobně jako donburi
  4. 鉢 (hači) – větší miska používaná k servírování pokrmů, např. rámen nebo udon polévky
  5. 小鉢 (kobači) – malá miska používaná k servírování příloh nebo předkrmů

Ačkoliv tato slova označují různé druhy misek a pokrmů, všechna se vztahují k japonské kuchyni a kultuře stolování, kde je kladen důraz na prezentaci a uspořádání jídla.

« Zpět na slovník pojmů