Kani

Kani je japonské označení pro kraba, který je velmi oblíbenou a hojně používanou ingrediencí v japonské kuchyni, zejména v sushi a salátech. Maso kraba má sladkou, jemnou chuť a vláknitou, ale křehkou texturu. Nejčastěji se v japonských pokrmech používá maso z krabích klepet a nohou, které se před použitím vaří nebo paří. V sushi rolkách se často setkáme s tzv. „kani kama“, což jsou tyčinky z krabího masa, které se balí spolu s rýží a dalšími ingrediencemi do nori (sušené mořské řasy). Kani se také přidává do různých salátů, kde dodává jídlu sladkost a zajímavou texturu. Oblíbený je například „kani sarada“, což je salát z krabího masa, okurky, majonézy a někdy i avokáda. Kromě chuti a textury je krabí maso také ceněno pro své nutriční hodnoty – je bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a různé vitamíny a minerály. V japonské kuchyni představuje kani oblíbenou a všestrannou ingredienci, která ozvláštní mnoho tradičních pokrmů.

Význam slova Kani

Slovo „kani“ pochází z japonštiny a v překladu znamená „krab“. Jedná se o velmi běžné slovo, které se v Japonsku používá nejen v souvislosti s pojmenováním tohoto korýše, ale také v různých přenesených významech a slovních spojeních.

Překlad a historie slova Kani

Jak již bylo zmíněno, slovo „kani“ se do češtiny překládá jako „krab“. Původ slova lze vysledovat až do staré japonštiny, kde se používalo ve stejném významu. V průběhu staletí se výslovnost ani význam slova nijak významně nezměnily, což svědčí o jeho zakořeněnosti v japonském jazyce a kultuře.

Využití slova Kani

V Japonsku se slovo „kani“ používá především pro označení kraba jako živočišného druhu. Můžete se s ním setkat v názvech různých pokrmů, jako je například „kani sushi“ (krabí sushi) nebo „kani nabe“ (krabí hotpot). Kromě toho se slovo „kani“ používá i v přeneseném významu pro popis věcí, které svým tvarem nebo vzhledem připomínají kraba. Například určitý typ svorek na papír se v Japonsku nazývá „kani kuri ppu“ (krabí sponky).

Kanji (Kanži) slova Kani

V japonském písmu se slovo „kani“ zapisuje pomocí znaku 蟹 (kanji). Tento znak se skládá ze dvou částí – horní část představuje hmyz a dolní část znamená „mnoho“ nebo „všechno“. Dohromady tedy znak 蟹 vyjadřuje představu mnoha hmyzích nožiček, což odkazuje na charakteristický vzhled kraba.

Významově podobná slova

V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná slovu „kani“. Patří mezi ně například:

  1. Ebi (エビ) – kreveta
  2. Ise ebi (伊勢エビ) – humr
  3. Kani kamaboko (蟹かまぼこ) – krabí maso zpracované do formy klobásy
  4. Kani miso (蟹味噌) – krabí vnitřnosti, považované za delikatesu
  5. Kani sashi (蟹刺し) – syrové krabí maso podávané jako sashimi

Slovo „kani“ má v japonské kultuře a gastronomii nezastupitelné místo. Ať už se jedná o pojmenování samotného korýše nebo o různá slovní spojení a přenesené významy, „kani“ je nedílnou součástí japonského jazyka. Znalost tohoto slova a jeho použití může být užitečná nejen pro ty, kteří se učí japonsky, ale i pro všechny, kteří se zajímají o japonskou kulturu a kuchyni.

« Zpět na slovník pojmů