Shirasu jsou malé průhledné rybky, které jsou velmi oblíbenou ingrediencí v japonské kuchyni. Jedná se o mláďata různých druhů ryb, nejčastěji sardelek, sardinek nebo kroměřížů. Shirasu mají jemnou, lehce nasládlou chuť a křehkou texturu. V Japonsku se používají čerstvé, sušen&eac; nebo zmražené, a to v široké škále pokrmů. Mezi nejoblíbenější patří shirasu donburi (miska rýže s shirasu a dalšími přísadami), shirasu no kakiáge (smažené shirasu v těstíčku) nebo jako součást sushi a onigiri. Díky své chuti, výživové hodnotě a snadné přípravě jsou shirasu nepostradatelnou součástí japonské kuchyňské tradice.
Význam slova Shirasu
Shirasu je japonský výraz, který označuje larvy různých druhů malých bílých ryb, nejčastěji sardinky japonské (Engraulis japonicus) nebo sardinky Zunnun (Etrumeus teres). Tyto larvy jsou velmi mladé, obvykle měří pouze několik milimetrů a mají průsvitné tělo. Shirasu se hojně využívá v japonské kuchyni jako ingredience do různých pokrmů.
Překlad a historie slova Shirasu
Slovo „shirasu“ se skládá ze dvou částí: „shira“ znamená bílý a „su“ je přípona označující malou velikost. Doslovný překlad by tedy mohl znít jako „malá bílá věc“. Tento název odráží charakteristický vzhled larev, které jsou velmi drobné a mají průsvitně bílé zbarvení.
Historie využívání shirasu v japonské kuchyni sahá až do období Edo (1603-1868). V této době se shirasu stalo populární ingrediencí zejména v přímořských oblastech, kde byl dostatek čerstvých ryb. Postupem času se však jeho obliba rozšířila po celém Japonsku a dnes je považováno za tradiční součást japonské kuchyně.
Využití slova Shirasu
Shirasu se v japonské kuchyni používá mnoha různými způsoby. Nejčastěji se podává jako součást pokrmů z rýže, například v podobě ochucené rýže shirasu-don, kde se smíchá s vařenou rýží a dalšími ingrediencemi jako jsou sójová omáčka, mirin nebo nori (sušené mořské řasy).
Další oblíbenou variantou je shirasu-ae, salát z vařeného shirasu, zeleniny a tofu, který se ochucuje sezamovým dresinkem. Shirasu se také často přidává do polévek, nudlových pokrmů nebo se používá jako náplň do onigiri (rýžových trojúhelníčků).
Kromě toho se shirasu zpracovává i jinými způsoby. Může se sušit na slunci a vznikne tak chirimen-jako, sušené shirasu, které se používá jako dochucovadlo nebo se praží a vznikne z něj crunchy pochoutka.
Kanji (Kanži) slova Shirasu
Slovo shirasu se v japonštině zapisuje pomocí dvou kanži znaků:
- 白 (shira) – bílý
- 子 (su) – dítě, potomek, malý
Kombinace těchto dvou znaků vytváří výraz 白子 (shirasu), který doslova znamená „bílé dítě“ nebo „bílý potomek“, což odkazuje na mladé, průsvitné larvy ryb.
Významově podobná slova
V japonštině existuje několik slov, která jsou významově podobná výrazu shirasu:
- Chirimen-jako (ちりめんじゃこ) – sušené shirasu, které se používá jako dochucovadlo nebo pochoutka.
- Katakuchi-iwashi (片口鰯) – sardinky japonské, druh ryby, jehož larvy tvoří významnou část shirasu.
- Shirauo (白魚) – doslova „bílá ryba“, označuje různé druhy malých průsvitných ryb, které se často používají v japonské kuchyni podobně jako shirasu.
- Jako (雑魚) – obecný výraz pro malé rybky nebo larvy ryb, který zahrnuje i shirasu.
- Niboshi (煮干し) – sušené sardinky, které se používají jako základ pro vývar dashi a mají podobnou chuť a aroma jako shirasu.
Shirasu je tedy nejen důležitou ingrediencí v japonské kuchyni, ale také výrazem s bohatou historií a zajímavým etymologickým pozadím. Jeho využití v různých pokrmech odráží kreativitu a rozmanitost japonské gastronomie, která dokáže i z tak drobných larev vytvořit chutné a výživné jídlo.